Ukrayna'da flaş gelişme! Meydanlar boşalıyor

Ukrayna'da günlerdir devam eden olaylar sonrasında Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç muhalefetin ana isteklerinin çoğunu kabul ederek harareti düşürdü.

Ukrayna'da flaş gelişme! Meydanlar boşalıyor
Ülkeyi krizden çıkarma gayretindeki Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç'in, parlamentoda temsil edilen muhalif partilerin liderleriyle üçüncü görüşmesini gerçekletirdi.

Yanukoviç, eylemcilerin kuşatması altındaki Cumhurbaşkanlığı İdaresi'nde, Anavatan Bloğu (cezaevindeki eski Başbakan Yuliya Timoşenko'nun siyasi hareketi) liderleri Arseniy Yatsenük, Reform için Ukrayna Demokratik Birliği (UDAR-'darbe ')lideri Vitaliy Kliçko ve aşırı milliyetçi olarak bilinen Özgürlük (Svoboda) Hareketi lideri Oleg Tyagnıbok ile bir araya geldi.

Basına kapalı gerçekleşen görüşmede, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Andrey Klüyev, Cumhurbaşkanı Genel Sekreteri Yardımcısı Andriy Portnov ve Adalet Bakanı Yelena Lukaş da hazır bulundu.

Görüşmeye gelen muhalefet liderlerinin sivil kıyafetli, kravatsız ve kazaklı olmaları dikkat çekti.

BAŞBAKANLIK TEKLİF EDİLDİ
Yanukoviç ve muhalefet parti liderleri ile görüştükten sonra Andrey Portnov ve Yelena Lukaş basın açıklamasını yaptı.

İktidar ve muhalefetin uzlaştığını ifade eden Portnov, kolluk güçleri ve eylemcilerin sokak ve meydanları kademeli bir şekilde eş zamanlı boşaltacağını ifade etti.

Adalet Bakanı Yelena Lukaş'ın yaptığı basın açıklamasında, Yanukoviç'in görüşme esnasında Anavatan Partisi Lideri Arseniy Yatsenük'e başbakanlık, UDAR Lideri Vitaliy Kliçko'ya başbakanın birinci yardımcılığı, insani sorunlardan sorumlu makamları teklif ettiğini söyledi.

Bunun yanı sıra varılan anlaşmaya göre, Merkez Seçim Kurulu'nun üyeleri Meclis'teki mevcut hiziplerin oranlarına göre şekillendirilecek. Anlaşmaya göre 16 Ocak'ta parlamentodan geçen torba yasa yeniden gözden geçirilecek ve tutuklu eylemciler serbest bırakılacak.

İlk toplantı 22 Ocak'ta gerçekleşmiş ve 3 saat sürmüştü. Daha sonra 23 Ocak'ta ikinci görüme tekrarlandı fakat sonuç alınamayınca eylemciler eylem alanlarını genişletti. Şehir merkezinde yeni barikatlar kuran eylemciler Tarım Bakanlığı'nı ele geçirdi.