Kuşadası'ndaki Tarihi Kervansarayın Tahliyesi

Kuşadası'nda mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne ait tarihi Öküz Mehmet Paşa Kervansarayı Oteli'nin içki yasağı yüzünden kapandığı iddialarının gerçeği yansıtmadığı bildirildi.

Aydın Vakıflar Bölge Müdürü Selami Katran, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tarihi kervansarayın tahliye kararının 15 aydır kiranın tahsil edilememesi olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
"Kuşadası kervansarayda Ali ve Mehmet Beyler bizim yaklaşık 35 yıllık kiracılarımız. Restorasyon karşılığı ve uzun vadeli kiralama karşılığında kendilerine verilmiş. Uzun süreden beri kira konusunda hiçbir sıkıntı çıkmamış. Ancak 2012'nin kasım ayından itibaren kira ödenmemiş. Kiracılar bu süreçten itibaren işletmeyi devretmeye çalışmış. Tarihi kervansarayın tahliye kararı içki yasağından değil 33 bin 800 lira olan aylık kiranın 15 ay boyunca ödenmemesinden kaynaklanıyor."
Kiradan kaynaklanan sıkıntı nedeniyle Kuşadası Kaymakamlığı ile bağlantı kurduklarını ifade eden Katran, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Kira ödenmeyince bölge müdürlüğü olarak bir karar aldık. Kira sözleşmesini yıllık olarak yaptığımızdan 2013 yılından kira borcu olanların, 2014 yılı kira akitlerini yenilememe yoluna gittik. Kendilerine de ihbarname göndererek bunu ifade ettik. '2013 yılı kira borcunuzu ödemeniz durumunda 2014 yılı ek sözleşmeyi imzalayacağız' dedik. Ancak 2013 yılı sonuna kadar kira ödenmeyince biz de durumu Kuşadası Kaymakamlığı'na bildirdik. Yerin tahliyesini istedik. Kaymakam Beyle bizzat kendimiz de görüştük. Kaymakam Bey de kiracıyla görüşerek 15 gün içerisinde yerin tahliyesini istedi. Tahliye işlemi tamamıyla bundan kaynaklandı."
- "Turizm işletme belgeleri olduğu için içki servisi yapılabiliyor"
Bölge müdürlüğü olarak içki yasağı konusunda kiracı ile herhangi bir görüşme veya yazışmanın söz konusu olmadığını dile getiren Katran, "Kira borcu dışında içki konusuyla ilgili kiracıya yönelik herhangi bir ihbarımız, yazışmamız, kervansaraya yönelik herhangi bir tespitimiz söz konusu olmadı. Kaldı ki sözleşme çok eski yıllara dayandığı için, devam edegeldiği için, o süreçte içki yasağı turizm işletme belgesi olmayan şirketleri kapsıyor. Kervansaray kiracılarının turizm işletme belgeleri olduğu için içki servisi yapılabiliyor. Eğer kiralarını ödeseler bu şekilde devam edecekti. Ayrıca son tahliye edilen güne kadar orada içki servisi yapıldığını da biliyoruz" diye konuştu.

- İçki yasağı yeni sözleşme sürecinde var
Öte yandan Katran, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nden izin gelmesi durumunda kervansarayın yeniden ihaleye çıkarılacağını, talip olan işletmeci ile yeni sözleşme yapılacağını belirtti.

Katran, içki yasağının yeni sözleşme sürecinde söz konusu olacağını, işletmecinin yeni bir konsept ile faaliyet gösterebileceğini sözlerine ekledi.
Kaynak: AA