Daka'dan Başarı Öyküleri

Boya sektörüne Türkmenistan'da başlayan Vanlı işadamı Nuri Güleryüz, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) desteğiyle Van'da kurduğu fabrikada endüstriyel boya üretimine geçecek.

1998-99 yılları arasında Türkmenistan'da boya sektörüyle tanışan Dolphinday Boya Fabrikası İşletmecisi Nuri Güleryüz, Türkiye'ye döndükten sonra doğup büyüdüğü Van'a gelerek boya fabrikası kurdu.
İlk olarak Organize Sanayi Bölgesinde (OSB) bir işyeri kiralayarak boya üretimine başlayan Güleryüz, 2005 yılına kadar OSB'de, daha sonra Van İş Geliştirme Merkezinde 2010 yılına kadar üretimini sürdürdü.
2011 yılında OSB 3. etapta kendilerine tahsis edilen alana fabrikasını kurarak üretime devam eden Güleryüz, 2011 yılında tanıştığı DAKA'ya, "Van Gölü'nün Renkleriyle Dünyaya Açılıyoruz" projesini sundu.
Bu çerçevede ajanstan 236 bin 261 lira hibe desteği alan Güleryüz, üretim ve istihdam kapasitesini artırdığı gibi su ve solvent bazlı üretiminin ardından, bu yıl da endüstriyel boya üretimine geçecek.
DAKA desteğinden önce günlük 4 ton olan üretim kapasitesini 15 tona kadar çıkardığını anlatan Güleryüz, bölge illeri ile Kayseri, Kahramanmaraş, Niğde, Aksaray, Sivas'a bölge bayileri vasıtasıyla dağıtım yaptıklarını ifade etti.

2012 yılında tüm TSE belgelerini aldıklarını ve tam teşekküllü laboratuvar ortamı oluşturduklarını belirten Güleryüz, şöyle konuştu:
"DAKA'nın desteği bizim için çok önemliydi. Tam kapasiteli laboratuvarı oluşturduktan sonra TSE belgelerini almamız daha da kolay oldu. Şu an eksiksiz şekilde üretime devam ediyoruz. Fabrikamızdaki üretim ve istihdam kapasitesini artırmak için çalışmalarımız sürüyor. Slovent ve su bazlı boyalardaki tüm renklerin imalatını yapıyoruz. İnşaat grubunun tamamının imalatını yapıyoruz. 2014 yılında da hedefimiz endüstriyel boya imalatına da geçmek. Bu konuda ön çalışmalarımız yaptık. Allah kısmet ederse 2014 yılında endüstriyel boya imalatını da yapacağız. Pazar konusunda sorunumuz yok. Van başta olmak üzere çevre illere de boyalarımızı rahatlıkla satabiliyoruz."
Kaynak: AA