Daka’da Başarı Öyküleri

Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı’ndan (DAKA) aldığı hibe destekle üretim ve istihdam kapasitesini artıran Dolphinday Boya, su ve solvent bazlı üretiminin ardından 2014 yılında da endüstriyel boya üretimine geçecek.

Daka’da Başarı Öyküleri

1998-99 yılları arasında yurtdışında Türkmenistan’da boya sektörüyle tanışan Dolphinday Boya Fabrikası İşletmecisi Nuri Güleryüz, Türkiye’ye döndükten sonra doğup büyüdüğü memleketi Van’da boya fabrikasını kurmaya karar verir. İlk olarak Van Organize Sanayi Bölgesi’nde bir işyeri kiralayarak Dolphinday marka adı altında boya üretimine başlayan Güleryüz, 2005 yılına kadar OSB’de üretimine devam etti. Daha sonra Van İş Geliştirme Merkezi’nde yapılan yer tahsisi ile 2010 yılına kadar üretimini burada sürdüren Nuri Güleryüz, OSB’de bulunan 3. etapta kendilerine yapılan yer tahsisi ile birlikte 2011 yılında yapımı tamamlanan fabrikada üretime geçti. 2011 yılında Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı’na (DAKA) sunduğu ‘Vangölü’nün Renkleriyle Dünyaya Açılıyoruz’ projesiyle 236 bin 261 TL hibe desteği alan Dolphinday Boya Fabrikası İşletmecisi Nuri Güleryüz, “1998-99 yılları arasında yurtdışında Türkmenistan’da boya sektörüyle tanıştım. Türkiye’ye döndükten sonra da kendi memleketimizde boya fabrikası kuralım istedik. Bu amaçla da Van Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) bir yer kiralayarak boya üretimine başladık. 2005 yılına kadar OSB’de üretime devam ettik. Daha sonra Van İş Geliştirme Merkezi’nde (İŞGEM) bize yer tahsisatı yapıldı. 2005-2010 yılına kadar da İŞGEM’de bu işi devam ettirdik. Daha sonra OSB’de yer tahsisatı yapıldı. 3. etapta yer tahsisi yapılırken bize de tahsis yapıldı. 2011 yılında buradaki fabrikamızı faaliyete geçirdik. Van depreminden sonra 2011 yılında tam kapasite ile Organize Sanayi Bölgesi’nde kendi yerimizi yaptık. Yeni ekipman ve makinelerle kapasitemizi daha da geliştirerek 2011 yılında burada faaliyette bulunuyoruz. Bu arada 2011 yılında DAKA’da bir projemiz geçti. DAKA’dan aldığımız proje desteğiyle makine parkımızı genişlettik. Önceki tonajımızı, üretim kapasitemizi ikiye katlamış olduk. DAKA desteğinden önce günlük olarak 4 ile 4,5 ton bir üretim kapasitemiz vardı. Şu anda 15 tona kadar tek vardiya ile günlük kapasite olarak ulaşabiliyoruz” dedi
Yakın çevre illere ve İç Anadolu Bölgesi’ne Kayseri bölge bayi vasıtasıyla boya dağıtımını sürdürdüklerini belirten Güleryüz, “2012 yılında tüm TSE belgelerini aldık. Tam teşekküllü laboratuar ortamımız oluştu. Burada DAKA’nın destekleri bizim için çok önemliydi. Bu laboratuarı kendi imkanlarımızla kurmamız biraz sıkıntılıydı. Hem deprem yaşamamız hem de yeni bir fabrika yerini yapmamız sebebiyle büyük sıkıntı çekiyorduk. DAKA burada bize el attı. Bu konuda DAKA’ya da müteşekkiriz. Tam kapasiteli laboratuarı oluşturduktan sonra TSE belgelerini almamız daha da kolay oldu. Şu an eksiksiz bir şekilde üretimimize devam ediyoruz. Fabrikamızdaki üretim ve istihdam kapasitesini artırmak için çalışmalarımıza devam ediyoruz” diye konuştu.

“2014 YILINDA HEDEF ENDÜSTRİYEL BOYA ÜRETİMİNE GEÇMEK”
Slovent ve su bazlı boyalardaki tüm renklerin imalatını yaptıklarını ifade eden Güleryüz, “İnşaat grubunun tamamının imalatını yapıyoruz. 2014 yılı içerisinde de hedefimiz endüstriyel boya imalatına geçmek. Bu konuda ön çalışmalarımız yaptık. Allah kısmet ederse 2014 yılında endüstriyel boya imalatını da yapacağız. DAKA’dan destek almadan önce toplam eleman sayımız 11 kişiydi. Şu anda fabrikamızda 17 sigortalı elemanız var. Kendi ortaklarımızla beraber 23-24 kişiyi buluyor. İstihdam kapasite artırımımız mevsimsel. Yaz döneminde bizdeki işçi sayısı daha da artıyor. Kış döneminde işçi sayısı biraz düşüyor” ifadelerini kullandı.

“DOLPHİNDAY BOYALARININ PAZAR SORUNU YOK”
Pazar konusunda sorun yaşamadıklarını dile getiren Güleryüz, “Van başta olmak üzere çevre illere de boyalarımızı rahatlıkla satabiliyoruz. Boya işi biraz da hizmet işi. Hizmeti götürdüğünüz her yerde varsınız. Biz kendi imkanlarımızla kendi servislerimizle götürüyoruz. Doğuda maalesef nakliye konusunda biraz sıkıntılar yaşanıyor. Bunu çözebildiğimiz müddetçe boyamızı her yere satma şansımız var. Çünkü biz kalitemize inanıyoruz. Ürettiğimiz, tüketicinin herhangi bir şikayetinin olmayacağına inanıyoruz. Ondan dolayı da gönül rahatlığıyla Türkiye’nin her tarafına bu ürünleri satma şansımız var” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA