İki Bin Nüfuslu Köy, Tek Çeşmeden Su Alıyor

Van'ın İran sınırındaki Başkale ilçesine bağlı 2 bin nüfuslu Özpınar köyünde yaşayan vatandaşlar, içme suyu şebekesi olmadığı için su ihtiyaçlarını köy meydanındaki tek çeşmeden karşılıyor.

İlçeye 44 kilometre mesafedeki 2 bin nüfuslu, 165 haneli Özpınar köyünde içme suyu şebekesi olmaması nedeniyle köylüler zor günler geçiriyor.
Su ihtiyaçlarını köy meydanındaki tek çeşmeden karşılayan ve günün büyük bir bölümünü ellerinde bidonlarla su sırasında geçiren köylüler, hayvanlarına da aynı çeşmeden su içiriyor.
Sabahın erken saatlerinde çeşme başında su kuyruğuna giren kadın ve çocuklar, bidonlara doldurdukları suyu, eşeklere yükleyerek evlerine götürüyor. Köylüler zahmetli bir süreçten sonra evlerine taşıdıkları suyla yemek yapıp, bulaşık ve çamaşırlarını yıkıyor.
Köy muhtarı Cezmi Aslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yıllardan beridir köylerinde su sorunu yaşandığını belirterek, sıkıntılarının giderilmesi için çalmadık kapı bırakmadıklarını ancak herhangi bir sonuç alamadıklarını öne sürdü.
Aslan, su sorunun kış aylarında özellikle karlı ve fırtınalı günlerde daha da çekilmez hal aldığını ifade ederek, şunları kaydetti:
"Mevcut çeşmeden hem kendi ihtiyacımızı hem de hayvanlarımızın ihtiyacını karşılıyoruz. Bu nedenle de çeşmenin başı hiçbir zaman boş kalmıyor. Sabah erken saatlerde başlayan yoğunluk hava kararıncaya kadar devam ediyor.
2006'da dönemin Kaymakamı Arslan Yurt tarafından köye bir depo ve bu depoya mevcut suyu evlere ulaştıracak motor sistemi yapıldı. Ancak motor zorlanınca sık sık arızalandı ve motordan su deposuna kadar çekilen hatta patlamalar oluştu. Günde sadece bir saat çalıştırabildiğimiz motor, kış mevsiminde sürekli donuyor. Sırf bu nedenle defalarca çekilen su borularını komple değiştirmek zorunda kaldık. Belli bir süre sonra su motoru da arızalanınca tekrar eski yönteme döndük. Şimdi bütün köylü, köyün tek çeşmesinden su ihtiyacını karşılıyor. Çok zahmetli bir iş. Atı ve eşeği olanlar diğerlerine göre daha şanslı."
-"Suyu olmayan köye kız da yok"
"Susuzluk nedeniyle son 5 yılda yaklaşık 100 hane köyden göç etti" diyen Aslan, köydeki susuzluğun bazı komşu köyler arasında espri konusu haline geldiğini ifade etti.

Aslan, köydeki gençler için komşu köylere kız istemeye gittiklerinde, "Biz kızımızı size veremeyiz. Oraya gelip su mu taşıyacak" dediklerine değinerek, "Köyün su sorununun çözülmesinin tek bir yolu var. Biz su kaynağı bulduk. Ancak 18 kilometre mesafede olduğu için biraz masraflı. Suyun kaynaktan getirilip su deposuna bağlanması bütün sorunumuzu halledecek. Yetkililerden yardım bekliyoruz" diye konuştu.

Kaynak: AA