Erzincan Tarımındaki Gelişme Sevindirdi

Son yıllarda tarım sektöründe büyük başarılara imza atan Erzincan, geride bıraktığımız 2013 yılında da sektöre büyük fayda sağlayacak başarılara imza attı.

Erzincan Tarımındaki Gelişme Sevindirdi
2013 yılını değerlendiren İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erdem Karadağ, başarılı bir yılı geride bıraktıklarını, 2014 yılının tarım sektörü açısından daha başarılı bir yıl olacağını söyledi.


İl Müdürü Erdem Karadağ, 2013 yılı değerlendirmesinde şunlara değindi:“2013 yılında Bakanlığımıza bağlı Et ve Süt Kurumu bölgenin en büyük yatırımını Erzincan’da başlattı. Erzincan’ın ve bölgenin hem ekonomisine hem de tarım sektörüne büyük katkılar sağlayacak olan kanatlı kombinasının temelini attık. 62 milyon TL tutarındaki bu büyük yatırım, önümüzdeki süreçte Erzincan’a ve çevresine büyük katkılar sağlayacak. Biz de bu vesileyle Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Sayın Mehmet Mehdi Eker ve Ulaştırma Haberleşme ve Denizcilik Bakanımız Sayın Binali Yıldırım’ı ilimizde konuk ettik. Öncelikli olarak bu tesisin Erzincan’a kazandırılmasında büyük destekler sağlayan Sayın Bakanlarımız Mehmet Mehdi Eker ve Binali Yıldırım’a, Sayın Valimiz Abdurrahman Akdemir’e, Sayın Milletvekilimiz Sebahattin Karakelle’ye, Sayın Belediye Başkanımız Yüksel Çakır’a, Erzincan İl Özel İdaresi yetkililerine ve encümen üyelerine ve ismini burada sayamadığımız ancak tesisin kazandırılmasında emeği geçen herkese şükranlarımızı sunuyoruz. 2014 yılında inşaatının tamamlanmasını beklediğimiz tesis, hem Erzincan ekonomisine çok şey kazandıracak hem de binlerce kişiye iş imkanı sağlayacaktır.

2013 yılında yaşadığımız sevindirici gelişmelerden birisi de 8 yıldır sürdürdüğümüz Sivas Erzincan Kalkınma Projesini başarılı bir şekilde tamamlamak oldu. 8 yıl boyunca Erzincan’ın dört bir tarafında başarılı çalışmalara imza attık. Proje kapsamında bugüne kadar yaklaşık 10 milyon Amerikan doları tutarında yatırım yapılmıştır. 2005 yılında başlayan proje kapsamında Erzincan genelinde 160 ton tohum, 155 ton kimyevi gübre, 20 bin meyve fidanı ve 270 tarımsal alet ve makine dağıtılırken, 1 içme suyu şebekesi, 11 kanalizasyon şebekesi, 25 km arazi yolu, 13.900 da kapalı sistem sulama şebekesi inşa edilmiştir. Ayrıca bir kooperatif bünyesinde süt toplama organizasyonu, Çayırlı’da kuru fasülye eleme boylama ve ambalajlama tesisi ile Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği bünyesinde 10 köyü kapsayan süt toplama ve pazarlama organizasyonu kurulmuştur. Yine projenin uygulanmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Proje sonunda yapılan en son yatırım ise Üzümlü ilçe merkezimiz ve Kemah- İliç ilçelerimizdeki 4 köyümüzün sulama şebekelerinin basınçlı sulama sistemlerine dönüştürülmesi oldu. Özellikle sebzecilik ve meyvecilik sektöründe merkez konumunda bulunan Üzümlü ilçemizde yapılan bu yatırım önümüzdeki yıllarda çok büyük getiriler sağlayacaktır.

Erzincan’da 2013 yılında ilk defa iyi tarım uygulamalarını başlattık. Örtüaltı yetiştiriciliği ve meyvecilik alanında başlattığımız çalışmalar 2014 yılında genişleyerek devam edecek. Bilindiği gibi dünya artık tarımsal ilaçlara karşı son derece hassas davranıyor. Bu yüzden gerek insan sağlığı gerekse çevre kirliliği açısından organik tarım ve iyi tarım uygulamaları büyük önem arz etmektedir. Her iki uygulamanın da ilimizde yapılıyor olması Erzincan açısından büyük önem taşımaktadır. Uzun vadede sebzecilik ve meyvecilik sektöründe ihracat hedefimizin gerçekleşebilmesi açısından bu uygulamaların devam ettirilmesi büyük önem taşımaktadır.

2013 yılında yaşanan güzel olaylardan birisi de şüphesiz Çayırlı ilçemizde cipslik patates yetiştiriciliği denemelerinin başlatılması ve başarılı bir sonuç elde dilmesi olmuştur. Uluslar arası bir şirket olan Pepsico firması ile yaptığımız görüşmeler neticesinde, Çayırlı ilçemizde seçilen alanlarda cipslik patates ekimi denemesi gerçekleştirdik. Aldığımız sonuç ise gerçekten sevindirici oldu. Hedefimiz Pepsico şirketi ile sözleşmeli olarak bu üretim alanları genişletmek ve Çayırlı bölgesinde cipslik patatesi yetiştiriciliğini ana gelir kaynağı durumuna getirmek olacaktır. Bu alandaki çalışmalarımız da devam ediyor.

Bilindiği gibi Erzincan’da yıllardan bu yana başarılı bir şekilde elma yetiştiriciliği yapılmaktadır. İlimizde faaliyet yürüten Tunay Gıda firması bu alanda son yıllarda sözleşmeli elma yetiştiriciliği dönemini başlatmış ve bunu başarıyla yürütmektedir. Firmayla sözleşmeli olarak üretim gerçekleştiren çiftçilerimiz entegre bir üretim gerçekleştirdikleri için üretilen elmalar Erzincan’da işlenerek konsantreye dönüştürülmekte, bebek maması ve dondurma yapılmak üzere yurt dışına ihraç edilmektedir. Erzincan’da üretilen elmaların dünya bebeklerine yediriliyor olması hem bizler için hem de üretimi gerçekleştiren çiftçilerimiz ve Tunay Gıda için övünç kaynağıdır.

2013 yılında Erzincan’da bunlara benzer birçok çalışma gerçekleştirdik. Başlıklarıyla anımsatmak gerekirse İliç ilçemizde uyguladığımız Aydınlık Çadırlar Projesi, Arı Yetiştiricileri Birliğimizin balda barkod dönemine geçmesi, hayvancılık sektöründe ekonomiye kazandırılan modern işletmeler, KKYDP kapsamında hayata geçirilen projeler ve dağıtılan makineler, üst seviyede gerçekleştirilen gıda denetim programımız vb. birçok çalışma il ve ilçe teşkilatlarımızın başarıyla yürüttüğü bazı çalışmalardır.

Geçmişe dönüp baktığımızda bulunduğumuz noktadan hep daha ileriye gitmek için mücadelemizi büyük bir istekle devam ettirmek için mücadele ediyor, çıtayı her geçen gün daha da yükseltiyoruz. 2014 yılının Erzincanımıza ve tarım camiasına bereket ve bol kazanç getirmesini diliyoruz.”
Kaynak: İHA