Tarihi Ahşap Camideki Restorasyon Çalışmaları Sürüyor

Hemşin Kaymakamı Hamza Türkmen, tarihi ahşap camide devam eden restorasyon çalışmalarını inceledi.

Bilen köyündeki, tarihi ahşap Bilen Camisi'nde incelemelerde bulunan Türkmen, yetkililerden çalışmalar hakkında bilgi aldı.
Türkmen, inceleme sonrası yaptığı açıklamada, Hemşin'in tarihi evler, camiler ve kemer köprüleri ile önemli bir ilçe olduğunu belirtti.

Restorasyon çalışmaları ile tarihin koruma altına alındığını ifade eden Türkmen, "Kültür ve tabiat varlıkları ilçe turizmi açısından önemli. Tarihi cami ve konaklarımız, kültürel varlıklarımız ilçenin tanıtımı konusunda büyük değer taşıyor. Bu nedenle gelecek kuşaklara bizden önceki nesilden devraldığımız mirasları koruyarak teslim etmek zorundayız. Bizde bu anlamda ilçedeki bir çok tarihi değerin restorasyonunu sağlıyoruz" dedi.

Türkmen, tarihi caminin orijinal dokusuna zarar vermeden, ÇEKUL vakfından alınan izin ve bilgiler eşliğinde restorasyon çalışmalarının devam ettiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Çalışmaların daha güvenli olması açısından öncelikle dışarıdan demir çubuklarla sabitlenen tarihi caminin, çürümüş olan tahtalarının bir kısmı da orijinalliği bozulmadan değiştirildi. Derslik olarak kullanılan odacıklardaki şöminelerin bacaları açılarak, tekrar çalışır hale getirildi.

Caminin giriş bölümünün üst tavanı ve üst katta derslik olarak kullanılan başka bir odanın tavan kısmının yenilenme işlemleri ise tamamlandı. Minber kısmının da sağlamlaştırılması ve yenileme işlemleri eksiksiz yerine getirildi.

"
Türkmen, DOKA tarafından desteklenen restorasyon çalışmalarını en kısa sürede tamamlayarak, tarihi ve kültürel yerleri turizmin hizmetine sunmayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.
Kaynak: AA