Malatya Kültürü, Avrupa'da Tanıtılacak

Melikşah İmam Hatip Ortaokulunca hazırlanan "Bırakın Avrupa'nın Ritmi Aynı Kalpte Atsın" adlı proje kapsamında, Malatya'nın yöresel kıyafetleri ve yemekleri ile kültürü, Litvanya, İtalya, Polonya, Macaristan ve Hırvatistan'da tanıtılacak.

Malatya merkeze bağlı Hanımınçiftliği beldesindeki Melikşah İmam Hatip Ortaokulunca Hayat Boyu Öğrenme Programı Comenius Çok Taraflı Okul Ortaklığı Projesi çerçevesinde hazırlanan proje, 2013-2015 yılları arasında uygulanacak.
Proje kapsamında, Malatya'nın yöresel kıyafetleri ve yemekleri ile kültürü, Litvanya, İtalya, Polonya, Macaristan ve Hırvatistan'da tanıtılacak.
Melikşah İmam Hatip Ortaokulu Müdürü Talat Kurt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Bırakın Avrupa'nın Ritmi Aynı Kalpte Atsın" isimli projenin Avrupa Birliği Bakanlığınca kabul edildiğini belirterek, "Projeyle yöremizi, ilimizi, ülkemizi çok iyi bir şekilde tanıtacağımıza ve başarılı olacağımıza inanıyorum" dedi.

İngilizce Öğretmeni Seher Türkhan Eren ise koordinatörü olduğu proje için okula 23 bin avro hibe sağlandığını söyledi.

Öğrencilerin tanıtım etkinliklerine hazır olması için proje odası oluşturduklarını anlatan Eren, amaçlarının hem Malatya kültürünü tanıtmak hem de farklı kültürleri ve gelenekleri öğrenmek olduğunu belirterek, "Öğrencilerin eğlenerek, yaşayarak İngilizce'yi veya başka bir yabancı dili öğrenmelerine destek sağlamak istedik" diye konuştu.

Okulda her ay farklı etkinlikler yapılması gerektiğini ifade eden Eren, "Öğrenciler geleneksel kıyafetleri baz alarak resim çalışmaları yapacak. Sergi, logo çalışmaları, slogan yarışması gibi birçok etkinlik yapılacak" dedi.

Proje ortağı ülkeler arasında karşılıklı ziyaretler gerçekleştirileceğini belirten Eren, "Öğrenciler, yurt dışında aile yanında kalacak, oradaki yaşam tarzlarını öğrenecek. Bayramlarımızla ilgili de onlara bilgi vereceğiz. Öğrenciler, bunlarla ilgili etkinlikleri tanıtacak. Onlar da bize Noel'de ne yaptıklarını anlatacak" ifadelerini kullandı.
Gelenek ve görenekleri tanıtmak amacıyla çalışmalar yaptıklarını dile getiren Eren, "Gelecek nesiller de bunlarla ilgili bilgi sahibi olsun. Amaç buydu ve öğrencilerin de eğlenerek yapmalarını sağlamaktı. Bunun için ortaklarımız Malatya'ya geldiğinde yöreye has geleneksel kıyafetlerin tanıtıldığı bir defile planlıyoruz" diye konuştu.

Eren, proje kapsamında Malatya yöresine ait analı kızlı, içli köfte, kiraz yaprağı sarması, kağıt kebabı, mercimek köftesi gibi yemekleri tanıtacaklarını söyledi.

Proje kapsamında 3 öğrenciyle 21 Ekim'de Macaristan'ın Szolnok kentine gittiklerini belirten Eren, 1 haftalık bu gezideki gözlemlerini anlattı.
- "Bize çok yakınlık gösterdiler"
Okulun 8. sınıf öğrencisi Necla Akay da proje çerçevesinde Macaristan'a gittiğini belirterek, bu fırsatı sunan öğretmenlerine ve okul idarecilerine teşekkür etti.
Bu gezi sayesinde hayatında ilkleri yaşadığını belirten Akay, "Hayatımda ilk defa uçağa bindim, ilk defa yurt dışına gitme fırsatı yakaladım. Gittiğimiz ülke, çok temiz ve çok güzel bir ülkeydi. Bize çok yakınlık gösterdiler. Orada bir ailenin yanında kaldım. Dolayısıyla sadece İngilizce konuşabildim. Bu da İngilizce konusunda bana büyük bir katkı sağladı. Onların yöresel yemekleri, kıyafetleri ve danslarıyla ilgili bilgiler edindik. Bu, benim için çok büyük bir deneyimdi" ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA