İpard Programı'nda Önemli Değişiklikler

Tarımsal ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Afyonkarahisar İl Koordinatör Vekili Kemal Yıldırım, Avrupa Birliği Katılım Öncesi Yardım Aracı Kırsal Kalkınma (IPARD) Programı'nda önemli değişikliler olduğunu, 12. başvuru çağrı ilanından geçerli olacak şekilde bu değişikliklerin uygulanacağını bildirdi.

Yıldırım, kurumun toplantı salonunda düzenlediği basın toplantısında, 2013 yılının koordinatörlük açısından çok verimli geçtiğini bildirdi. 2013 yılında IPARD Programı kapsamında Afyonkarahisar'da 69 proje ile 53 milyon liralık yatırım gerçekleştirildiğini belirten Yıldırım, bu yatırımın 29.3 milyon liralık kısmının koordinatörlük tarafından hibe olarak ödendiğini ifade etti.

Yıldırım, yatırımlar sonucunda Afyonkarahisar'da modern hayvancılık işletmeleri ile Avrupa Birliği (AB) standartlarında et ve süt işleme tesislerinin kurulduğunu aktardı. IPARD Programı yatırımlarının yeni iş imkanları yaratarak il genelinde istihdama katkı sağladığına dikkati çeken Yıldırım, 2013 yılı Ekim-Kasım aylarında 11. çağrı projelerini kabul ettiklerini ve bu çağrıya ilginin çok fazla olduğunu söyledi.

Projelerin tamamı uygun bulunması halinde yatırımlar için yaklaşık 26.5 milyon lira hibe ödemesi yapılacağının bilgisini veren Yıldırım, projelerin en kısa sürede sonuçlandırılıp yatırım olarak Afyonkarahisar'a döneceğini aktardı.
IPARD Programı'nda önemli değişiklikler olduğuna işaret eden Yıldırım, değişikliklerin 12. başvuru çağrı ilanında uygulanacağını bildirerek şunları kaydetti:
"Süt üreten tarımsal işletmeler için yeni kapalı ahır-ağıl yapımı da destek kapsamına alındı. Et üreten tarımsal işletmelerde desteklenen koyun ve keçi sayısı üst sınırı 300 koyun veya keçiden 500 koyun veya keçiye yükseltilmiş oldu. Mesleki yeterlilik kriteri önceden, gerçek kişi başvurularında, sadece başvuru sahibinin kendisi tarafından uyulması gereken bir uygunluk şartı iken yapılan değişiklik ile başvuru sahibi bu şartı sağlayamıyor ise bir daimi çalışanın bu şartı sağlaması da uygun kabul edilecektir. Bundan böyle işleme tesisleri başvurularında mesleki deneyim şartı aranmayacaktır. Önceleri, süt toplama merkezi kurulumu başvurularına sadece üretici örgütleri başvurabilirken yapılan değişiklikle bundan böyle gerçek ve tüzel kişiler de süt toplama merkezi yatırımlarına başvurabileceklerdir. Su ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması alt tedbirlerinde kapasiteler arttırıldı."
Kırsal ekonomik faaliyetlerin çeşitlendirilmesi ve geliştirilmesi yatırım alanı için de değişiklikler yapıldığını belirten Yıldırım, şöyle devam etti:
"Yerel ürünler ve mikro işletmelerin geliştirilmesi yatırım alanında uygun yatırım toplam değeri 250 bin avrodan 400 bin avro yükseltildi. Kırsal turizm yatırım kaleminde uygun yatırım toplam değeri 400 bin avrodan 500 bin avroya yükseltildi. Kırsal turizm kapsamında kurulacak konaklama tesislerinin yatırımın sonunda 25 yatak kapasitesine sahip olma kriteri 25 oda olarak değiştirildi. Mevcut işletmeler için proje başvurusunda bulunurken istenilen Turizm İşletme Belgesi bundan böyle yatırım tamamlandıktan sonra istenecektir."
Kaynak: AA