En kritik dairede 2 üye değiştirildi

HSYK’da yargıçların atama, terfi ve görevden alma işlemlerine bakan 1. Daire’deki üyelerden Bülent Çiçekli ile Ahmet Berberoğlu’nun yerine 3. Daire üyesi Rasim Aytin ve 2. Daire üyesi Halil Koç getirildi

En kritik dairede 2 üye değiştirildi
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ başkanlığında ilk kez toplanan HSYK Genel Kurulu, hâkim ve savcıların atama ve yetkilerini belirlemekle görevli olan ve “en kritik daire” olarak gösterilen 1. Daire’nin yapısını değiştirdi. 17 Aralık operasyonundan sonra değiştirilen Adli Kolluk Yönetmeliği’ne karşı açıklamaya imza atan 1. Daire’nin iki üyesi diğer dairelere gönderilirken, açıklamaya muhalif iki farklı dairenin iki üyesi 1. Daire’de görevlendirildi.

Yüksek yargıdan blok oy
Oyçokluğuyla kabul edilen değişikliğe kurulun Danıştay ve Yargıtay’dan gelen 5 üyesinin blok halde kabul oyu kullandığı ve Bozdağ’ın da destek verdiği öğrenildi.
HSYK’da dün 09.00’da başlayan Genel Kurul toplantısına Kurul Başkanı olarak Bozdağ ile Adalet Bakanlığı Müsteşarı Kenan İpek ilk kez katıldı. Toplantının ardından Bozdağ, gazetecilere “Kurula ilk defa üyesi ve başkanı sıfatıyla katıldım. Kurul üyesi arkadaşlarımızla daha yakından görüşme, tanışma imkanı bulduk hem de kurul gündeminde olan konular değerlendirildi” dedi. Görev değişikliğine ilişkin soruyu yanıtlamayan Bozdağ, “Kurul kararları zaten yayınlanıyor, siteden takip edersiniz” diye konuştu. Alınan bilgiye göre toplantıda 1. Daire üyeleri Bülent Çiçekli ve Ahmet Berberoğlu’nun yerine 3. Daire üyesi Rasim Aytin ve 2. Daire üyesi Halil Koç’un getirilmesi Bozdağ tarafından teklif edildi. Bozdağ, teklifine bazı üyelerin verimli çalışmamasını gerekçe gösterirken, bazı üyeler “Verimli çalışmadığı tespitiniz varsa, istifasını isteyin” diyerek tepki gösterdi.
İnceleme yapılması önerisine karşı Bozdağ, teklifini oylamaya sundu ve kabul edildi. Aytin ve Koç 1. Daire üyeliğine getirilirken, Koç’tan boşalan 2. Daire üyeliğine Berberoğlu, Aytin’den boşalan 3. Daire üyeliğine Çiçekli atandı. Oylamada, Danıştay ve Yargıtay’dan seçilerek kurul üyesi olan Zeynep Nilgün Hacımahmutoğlu, Ahmet Karayiğit, Zeynep Kavlak, Ulvi Yüksel ve Ziya Özcan’ın blok oy kullandı.

2 bin 500 kişilik liste
Kulislerde Okur ve Mahmutoğlu katılmasa da dairenin 5 üye ile toplanarak karar alabileceği konuşuluyor. Bu kapsamda bakanlığın 2 bin 500 hâkim, savcının görev yeri değişikliğine ilişkin liste hazırladığı ve listede 100’e yakın başsavcı ve başsavcıvekilinin de bulunduğu iddia ediliyor.

Açıklamayı imzalamışları
HSYK 1. Dairesi İbrahim Okur, Zeynep Nilgün Hacımahmutoğlu, Kenan İpek, İsmail Aydın, Prof. Dr. Bülent Çiçekli, Dr. Teoman Gökçe ve Ahmet Berberoğlu’ndan oluşuyordu. Üyelerden Okur, Hacımahmutoğlu, Çiçekli, Gökçe ve Berberoğlu, Adli Kolluk Yönetmeliği’yle ilgili krize neden olan açıklamaya imza atmıştı. Aydın ile dün atanan Aytin ve Koç ise muhalif kalmıştı. DeğişiklikleBozdağ’ın tepki gösterdiği açıklamaya imza atan üyelerden sadece Okur ve Hacımahmutoğlu 1. Daire’de kaldı. Diğer 5 üye Müsteşar ipek haricinde açıklamaya karşı çıkanlardan oluştu.

‘Fezlekeleri göndereceğim’
Bozdağ, Adalet Bakanlığı’ndaki fezlekeler için de şu bilgileri verdi: “Adalet Bakanı fezlekeler açısından bir postacı vazifesi görüyor sadece. Oradan buraya intikal ettiriyor, bu vazifemizi kanunlar çerçevesinde yapacağız, tereddüt yok, kimse endişeye kapılmasın, aksi yönde bir yetkimiz yok. Bir bakanın kişisel suçlarıyla ilgili olursa dokunulmazlığın kaldırılması şeklinde geliyor, bakanlık göreviyle ilgili olursa meclis soruşturması şeklinde geliyor. Göndermedik, daha bakanlıkta, göndereceğim.”

Üyelerin tamamı oylanmış
22 üyeden oluşan HSYK Genel Kurulu’nda, Kurul Başkanı Bekir Bozdağ, Kurul Başkanvekili Ahmet Hamsici ve Adalet Bakanlığı Müsteşarı Kenan İpek haricinde 3 dairede görev yapan 19 üyenin tamamının görev yerlerinin değiştirilip değiştirilmeyeceği oylandı. Oylama sonucu 15 üyenin görevlerinde kalması, 4 üyenin ise görev yerlerinin değiştirilmesine karar verildi.