Balıkesir Ticaret Odası, 'Kümelenme Projesi'Ni Hayata Geçirdi

Balıkesir Ticaret Odası (BTO)'nın meslek komitelerinin temsilcileriyle düzenlediği toplantıya katılan Vali Ahmet Turhan, iş adamlarına seslendi.

Balıkesir Ticaret Odası, 'Kümelenme Projesi'Ni Hayata Geçirdi
Vali Turhan, Balıkesir'in bundan böyle artık eski Balıkesir olmayacağını vurgularken hem iş dünyasının hem devletin temsilcileri olarak kendilerinin planlarını buna göre yapmak zorunda olduklarını bildirdi. Ahmet Turhan, Türkiye'nin 2023 vizyonunda Balıkesir'in lokomotif bir rol oynayacağını söyledi.

İş adamlarına hitap eden Vali Ahmet Turhan, "Anadolu toprakları çok değerli, zor bir coğrafya. Bu topraklarda fakir bir milleti yaşatmayacaklar öyleyse bizler de zengin olmak zorundayız. Bunu da sizler yapacaksınız. Bizler de size destek olacağız" dedi

CityMeats Restoranda düzenlenen yemekli toplantıya, Vali Ahmet Turhan, BTO Yönetim Kurulu Başkanı Fahri Ermişler, BTO Meclis Başkanı Yücel Yılmaz, GMKA Genel Sekreter Vekili Ekrem Özşen ile BTO çatısında oluşturulan 18 ayrı Meslek Komitesinin başkan ve yardımcıları ile basın mensupları katıldı.

Yemekten önce yapılan konuşmalarda BTO'daki yeni dönem ve faaliyet alanlarında "Kümelenme Projesi" anlatıldı. BTO Meclis Başkanı Yücel Yılmaz, Oda'ya üye olan il genelindeki toplam 6 bin 100 civarındaki şirketin BTO Meslek Komiteleri altında toplandığını, bu toplantılarda Balıkesir'in ticari olarak daha iyi noktalara nasıl getirileceğinin ayrıntılı şekilde ele alındığını anlattı. Daha sonra söz alan BTO Yönetim Kurulu Başkanı Fahri Ermişler, yönetim olarak Balıkesir ticaretini ilçeleriyle birlikte geliştirmek için başlatılan çalışmalara 2014 başı itibariyle start verdiklerini, yönetimdeki ilk 6 ayda yaptıkları çalışmalar ile de eksikleri tespit ettiklerini söyledi.

Balıkesir'in ticaretinin röntgeninin çekilmemiş olduğunu kaydeden Fahri Ermişler, "Biz hastalığı bilemezsek isek ilacını tespit edemeyiz diyerek böyle bir çalışma başlattık. Bununla ilgili GMKA'dan destek aldık. Bu proje ile biz neleri amaçladık; Balıkesir'in ticari faaliyetlerini belirlerken nasıl bir yol haritası çizeceğiz? Bu projemizin ismi 'Kümelenme Projesi'. Altında neler var; Önce sektörlerin faaliyet alanlarını belirleyeceğiz, BTO üyesi 6 bin 100 firmanın ticaret alanını belirleyip bu firmaların nasıl bir pazarlama yaptığı ortaya çıkacak. Balıkesir'de istihdam çok önemli bir konu, hangi sektörlerde ne kadar istihdam yapılıyor, bunların eksikleri neler bunları belirleyeceğiz. Daha sonra Balıkesir'in en önemli konularından biri ihracat. İhracat ile ilgili bizim hangi faaliyetlerde bulunmamız lazım, fuar ve tanıtımla ilgili neler eksik ise bunların alt yapısı hazırlanacak. Son olarak en önemli konulardan biri de personel ve iş ile ilgili eğitimleri tamamlamamız lazım. BTO olarak üzerinde durduğumuz konuların başında eğitim geliyor, eğitim planlama çalışmalarını en kısa zamanda yapacağız" dedi.

Saha çalışması için de bir anketör firma ile anlaşma sağladıklarını açıklayan BTO Başkanı Fahri Ermişler, anketör firmanın yapacağı çalışma ile yeni bir üye güncellemesi yapacaklarını, ayrıca planlama ve raporlama ile ilgili de ayrı bir firmanın çalışacağını, saha çalışmasının mart ayı başına kadar biteceğini söyledi.

Ermişler, bunların ardından ise elde edecekleri verilerin ardından 'mutfak' çalışması yapacaklarını anlattı. Nisan ayına kadar tamamlanacak çalışmaların nihayetinde "Kümelenme Sistemi"nin oluşacağını kaydeden BTO Başkanı Fahri Ermişler, "Hangi sektörde kaç firma nasıl faaliyet gösteriyor, eksikleri, fazlaları neler, nelere ihtilaçları var? Biz BTO olarak bu firmalara nasıl katkı sağlayabiliriz? Burada amaç Balıkesir ticaretini daha da geliştirmek ve hakkettiği yere ulaştırmak. Biz bu konuda elimizden geleni yapıyoruz. İnşallah Balıkesir'i 203 hedefinde layık olduğu yere ulaştırmaya çalışacağız. Bu çalışmaların ardından diğer tüm kurum kuruluşlar ile bir araya gelip daha kapsamlı, sıcak ve verimli faaliyetler yapmaya başlayacağız. Destek veren tüm kurum ve kuruluşlara teşekkür ediyoruz. Özellikle Sayın valimize ve GMKA yönetimine teşekkür ediyorum" diye konuştu.

VALİ TURHAN, ÇİN'DEN SONRA YENİ BİR YABANCI SERMAYE MÜJDESİ VERDİ
"BALIKESİR'E 250 MİLYON LİRALIK DAHA YENİ YABANCI SERMAYE GELİYOR"
BTO'nun meslek komitelerinin başkanları ile bir araya geldiği bu değerlendirme toplantısına katılan Vali Ahmet Turhan da işadamlarına seslendi. Yaptığı açıklamaları ile Balıkesir iş dünyasına ve kamuoyuna önemli mesajlar veren Vali Ahmet Turhan, "Balıkesir artık eski Balıkesir olmayacak" dedi.

Balıkesir'i Çinlilerden sonra yeni bir yabancı sermayenin daha geleceğini müjdeleyen Vali Turhan, 250 milyon liralık yabancı sermaye ile ilgili görüşmelerin devam ettiğini açıkladı.

2023 vizyonunda Balıkesir'in Türkiye'nin lokomotifi konumunda olacağını belirten Vali Ahmet Turhan, şunları söyledi;
"Anadolu toprakları çok değerli, zor bir coğrafya. Bu topraklarda fakir bir milleti yaşatmayacaklar öyleyse bizler de zengin olmak zorundayız. Bunu da sizler yapacaksınız. Bizler kamu olarak inşallah size gölge etmeyeceğiz, mümkünse kolaylıklar gösterip bürokrasiyi mümkün olduğunca azaltmaya çalışacağız. Daha fazla kazanmanız için elimizden gelen her şeyi yapacağız. Balıkesir bir dönemeçten geçiyor. Balıkesir eski Balıkesir olmayacak. Bu yıl yenilikler yaşadık, yabancı sermaye girdi, Çinliler yatırımlarına başlıyor. Şimdi başka bir yabancı sermaye ile görüşmeler devam ediyor, yaklaşık 250 milyon liralık bir sermaye. Balıkesir eski Balıkesir olmayacak. Özellikle İstanbul-İzmir otobanı, hızlı trenleriyle birlikte 20-25 milyonun merkezinde bir şehir olacak, artık sizler ve biz planlarımızı buna göre yapmamız lazım. Bir kafe işletirken bile yöresel değil uluslararası düşünmemiz lazım. Bunları planlayamaz isek Amerika'dan gelip bir kafe burada dünyadaki en fazla ciroyu yapabilir, Susurluk'taki bir kafe bölgedeki en büyük ciroyu yapar, yabancı bir marka. Öyleyse bizler geçmişteki alışkanlıklarımızı devam ettirerek gelişemeyiz. Dünya o kadar hızlı değişiyor ki bugün uyguladığımız bir yöntem yarın modası geçmiş olabiliyor. Dünya ile rekabet edebilecek güce sahip olmamız gerekiyor, bunun için de her şeyden önce kapasitemizi bilmemiz ve ortak hareket etmemiz gerekiyor. Bunların başında da eğitim geliyor. Körfezde bir büfe açıyorsanız uluslararası düşünmemiz lazım. Gelen turistlerin tercihlerine dikkat etmemiz lazım. Ben şuna inanıyorum Balıkesir'imiz 2023 vizyonunda lokomotif bir il olacak. Bugün ihracatımız 550-600 milyon dolarken bunun önümüzdeki 10 yıl içinde 7-8 milyar dolara çıkabileceğine inanıyorum. Bu kapasite var. çünkü bakir kalmış bir şehir, yerel dinamikleri çok fazla. Bu kadar değerleri olan bir başka il yok, muhteşem bir coğrafya. Nitelikli eleman açısından da birçok avantajlara sahibiz. Hedeflerimiz olması lazım, hayallerimiz olması lazım, akabinde o hayalleri gerçekleştirebilecek organizasyonu çabayı göstermemiz lazım. bu kapsamda son dönemde Ticaret Odamızın yaptığı çalışmalar sadece üyelerine değil Balıkesir'e katkı sağlayan çok nitelikli organizasyonlar. Ben ekibi kutluyorum. Bu sadece Balıkesir değil ülkemize çok önemli kazanımlar sağlayacak. Biz sizlerin yanınızdayız. devlet vatandaşın hizmetkarı nerede olmamız gerekiyorsa oradayız, yanınızdayız. Çalışmalarınızın başarılı olmasını diliyorum."
BTO Meslek Komitelerinin başkan veya temsilcilerinin kendilerini tanıttığı yemekli toplantının ardından günün anısına toplu şekilde footoğraf çekildi.
Kaynak: İHA