Atık Kağıtlar Engellilerin Elinde Süs Eşyalarına Dönüşüyor

Çubuk Engelliler ve Engelli Dostları Derneği tarafından açılan kağıt sanatı atölyesinde üyeler, atık kağıt parçalarıyla tesbih, yüzük, kolye ve takı yaparak kendilerine gelir sağlıyor.

Çubuk Engelliler ve Engelli Dostları Derneği tarafından üyelere yönelik açılan kağıt sanatı atölyesi atık kağıtları yeniden değerlendirirken, satıştan elde edilen gelirle hem derneğin giderlerini karşılıyor hem de üyelerine maddi destek sağlıyor.
Çubuk Engelliler ve Engelli Dostları Derneği Başkanı Sabahattin Horoz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, engelli üyelerinin atık kağıtları değerlendirerek hem kendilerine gelir elde ettiklerini hem de derneğin giderlerini karşıladıklarını söyledi.

Yaptıkları çalışma ile atık kağıtların insanların hayatına başta tesbih olmak üzere takı ve mücevher olarak girmesini sağladıklarını anlatan Horoz, 10 aylık bir dernek olmalarına rağmen bir çok projeyi hayata geçirdiklerini kaydetti.

Amaçlarının engellileri evlerinden dışarı çıkararak sosyal ve ekonomik hayata dahil etmek olduğunu vurgulayan Horoz, bunun içinden ellerinden geldiği kadar çaba sarf ettiklerini ifade ederek, şunları söyledi:
"Birçok projeyle hem üyelerimize gelir elde ediyoruz hem de derneğimizi ayakta tutmaya çalışıyoruz. Bir hocamızın gösterdiği kağıt el sanatları da bu projelerimizden bir tanesi. Biz bu çalışmamızla hem atık kağıttan takılar yaparak ürünün geri dönüşümünü sağlıyoruz hem de derneğimize ve üyelerimize gelir sağlıyoruz. Bu amaçla dernek binamızda üyelerimizin el işlerini yapmaları için uygun bir ortam hazırladık. Arkadaşlarımız bu kağıt el sanatları olan tesbih, yüzük ve kolye gibi ürünleri burada üretiyor. İyi bir geri dönüşüm olduğunu da düşünerek bunu yapıyoruz. Atık kağıtları marketlere gidiyoruz ve orada kullanmadıkları, süresi geçmiş olan broşürleri, afişleri alıp bu şekilde değerlendiriyoruz. Bir kısmının çalışıyor olması, bir kısmının da havaların soğuk olmasından dolayı şuanda yaklaşık 180 üyemizden az bir kısmı bu çalışmaya katılıyor. Ancak havaların düzelmesi ile bu sayı artarak devam edecek."
Üretilen ürünlerin daha önce festivalde satıldığını belirten Horoz, yeni ürettikleri ürünlerden bir kısmını önümüzdeki festivalde satmak için biriktirdiklerini bir kısmını da dernekte satışa sunduklarını vurgulayarak, "Ürettiğimiz tesbihler kullanılan kağıtlarına göre 30 TL'den başlıyor 1000 TL'ye kadar alıcı buluyor. Genelde ürünlerimizi sipariş üzerine yapıyoruz. Koleksiyoncular daha çok bizi tercih ediyor. Diğer yaptıklarımızı da festivalde satmak için biriktiriyoruz" ifadesini kullandı.
İlhan Özkan de işe önce hobi amaçlı başladığını, şimdi ise hem kendilerine hem de derneklerine bir gelir getirmek amacıyla yaptığını söyleyerek, "Bizim için güzel bir uğraş oluyor. Boş vakitlerimizi burada değerlendiriyoruz. Özel siparişlere göre çok değişik süs eşyası yapıyoruz. Burada tamamen atık kağıttan yüzük, kolye, tesbih ve çeşitli takılar ortaya çıkıyor. Yeni olmasına rağmen başarılı bir çalışma yürüyor. Bize bu imkanı veren herkese çok teşekkür ederiz" diye konuştu.


Rukiye Kalender ise arkadaşlarıyla atık kağıtları topladıklarını ve onları takılar yaparak geri dönüşümünü sağladıklarını ifade ederek, "Topladığımız bu atık kağıtlar, tabii ki kolay bir aşmadan geçmiyor. Öncelikle yapacağımız süs eşyasına göre atık kağıtları sınıflandırıyoruz ve o ürünün ölçülerine göre kağıtları kesiyoruz. Daha sonra kürdanlarla o kağıtlara şekiller veriyoruz. Elde edilen ürünleri kendi renklerini ortaya çıkartacak şekilde verniğe daldırıyoruz. Vernikte bir hafta bekledikten sonra temizliyoruz ve tesbih ipliklerine diziyoruz. Uzun bir aşamadan geçmesine rağmen, sonuç olarak ürünü elde ettikten sonra çok mutlu oluyoruz" ifadesini kullandı.
Kaynak: AA