Eskişehir Akut’un En Büyük Yardımcısı Sheila Olacak

Eskişehir'de, henüz 2 aylıkken sahibinden alınan Sheila ismindeki Labrador Retreiver cinsi köpek, eğitimlerinin tamamlanmasının ardından AKUT ekibinin enkaz ve doğa aramalarında kullanılabilecek.


Yaklaşık 15 aydır AKUT Eskişehir ekibinde bulunan ve Haziran ayında Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından düzenlenecek sınava girerek operasyonel hale gelecek olan Sheila için, haftanın 4 günü özel eğitim veriliyor. Eğitimler sırasında aranacak olan kişinin ya da eşyasının kokusunu alan Sheila, kendisinden kilometrelerce uzaklıkta bile olsa kokuyu takip ederek istenilen şeyi bulabiliyor. Sheila’nın temel itaat, koku debisini güçlendiren çalışmalar ve enkaz arama eğitimleri aralıksız olarak devam ederken, konuyla ilgili bilgi veren AKUT Eskişehir ekibinin K9 Birim Sorumlusu Burak Akın, kendisinin 2 yıldır köpekle arama üzerine eğitim aldığını ifade etti.

Sheila’nın sınavı başarıyla geçmesi durumunda Eskişehir’in dışında Türkiye’de de göreve hazır hale geleceğinden bahseden Akın, ‘‘Sheila isimli Labrador Retreiver cinsi köpeğimizi yaklaşık 15 aydan bu yana eğitmekteyiz. Önümüzdeki Haziran ayı itibariyle de bir aksilik çıkmadığı sürece AFAD’ın düzenlemiş olduğu sınavları geçmesiyle beraber operasyonel seviyeye getirmeye çalışıyoruz. Bu süre zarfı içerisinde elimizdeki tüm imkanları kullanıyoruz. Sheila için en üst düzeyde çalışmaları gerçekleştirip, enkaz ve doğa aramaları faaliyetlerinde kullanmaya hazır hale getireceğiz’’ dedi.

Şu an çeviklik ve koordinasyon eğitimleri verdiğini kaydeden Burak Akın, Sheila kendisinde kaldığı için, onunla geçen her sürenin eğitim olduğunu da sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA