Tarihi Dansla Anlatacaklar

ESKİŞEHİR - Anadolu Üniversitesi Halkbilim Araştırmaları Merkezi, Eskişehir'in tarihsel gelişimini "Tymbris'in Dansı" ile anlatacak.

AÜ'den yapılan açıklamaya göre, kültürleri tanıtmak amacıyla 1975 yılında kurulan merkez, yeni etkinlikler hazırlıyor. Üniversitenin yeni akademik yıl açılışında gerçekleştirilmesi planlanan etkinliğin içerisinde halk müziği, sanat müziği ve halk danslarından örnekler de yer alacak.

Halk Dansları Birim Sorumlusu Bektaş Tuncer, yeni öğretim yılında gerçekleştirmeyi planladıkları etkinliklerden olan ve çalışmaları bir yıldır devam eden "Tymbris'in Dansı" adlı projeyle Eskişehir'in tarihsel gelişimini anlatmayı amaçladıklarını belirtti.

Yaklaşık 60 kişilik ekibin görev aldığı projeyle Frigler'den ya da ilk yerleşimlerden bugüne olan süreci ve belli başlı olayları dansla anlatmayı hedeflediklerini bildiren Tuncer, şunları kaydetti:

"İzleyicilere tiyatro ya da belgesellerle tarih anlatılır ama dansla ilgili böyle bir çalışma yok. Literatür araştırması yaptığımızda da böyle bir projeye rastlamadık. Daha önce bilimsel araştırma projesi yapılmış ve o da biraz bizi bu konuya itti. Tymbris, Porsuk'un Frigler dönemindeki ismi. Dolayısıyla böyle bir şey anlattık. Neden insanlar Eskişehir'e yerleşmiş? Bunun en önemli nedeni, su ve verimli topraklar. O günden bugüne kadar yani cumhuriyet dönemine kadar tabii her olayı anlatma şansımız yok ama belli başlı Eskişehir'le ilgili simgeleşmiş olayları anlatmaya çalışacağız."

Halk Dansları Müdür Yardımcısı Feyzan Şenbayram da "Bu bizim için de bir deneme çalışması olacak, ne çıkacağını hep beraber göreceğiz. Tabii dans boyutunda biz kendi bilgimiz çerçevesinde elimizden geleni yapıyoruz fakat burada modern dans devreye giriyor, tiyatral bir şeyler devreye giriyor ve biz bunların hepsini bir araya getirip şehri anlatmaya çalışıyoruz" açıklamasını yaptı.

Kaynak: AA