Philips'ten Aydınlatma Araştırmaları

İSTANBUL - Philips'in gerçekleştirdiği araştırmaya göre, mağazalarda doğru aydınlatma satışlarda yüzde 3,45, satış hacminde ise yüzde 4,71 oranlarında artış sağlıyor.

Philips'ten yapılan açıklamaya göre, yaptığı mağaza aydınlatma projeleri ve elde ettiği bulgular sonucunda Philips, doğru aydınlatılan bir mağazanın ürünün markalaşmasına doğrudan katkı sağladığını ve satın alma davranışını birebir etkilediğini ortaya çıkardı.

Tüketicilerin beklenti ve şikayetlerine göre şekillendirilen, ambiyansa uygun bir şekilde LED aydınlatma seçenekleriyle farklı ara tonlar ve gölgeler kullanılarak gerçekleştirilen mağaza aydınlatması, tüketici boyutunda doğru algı ile sadık müşteri profilinin oluşturulmasından alışveriş sepetinde ve mağazada geçirilen sürede artışlar yaşanmasına uzanan pek çok olumlu değişikliğe sebep olabiliyor. Philips tarafından dünyanın birçok farklı ülkesinde gerçekleştirilen mağaza aydınlatma projeleri ve bu projelerin sonucunda elde edilen bulgular da, bu kazanımları destekliyor.

LED ve aydınlatma kontrol çözümlerini sektöre kazandıran Philips'in, EHI Araştırma Enstitüsü iş birliğinde gerçekleştirdiği araştırmaya göre, LED teknolojisi kullanılarak gerçekleştirilen doğru bir mağaza aydınlatması, satışlarda yüzde 3,45, satış hacminde ise yüzde 4,71'lik bir artış yaratıyor.

"Işığın Zihinsel Rolü" adlı gerçek zaman takibi yapılarak gerçekleştirilen araştırma çalışması, ışığın alışveriş yapanların rotasını ve ürün seçimini etkilediği sonucunu destekliyor. Tüketiciler tıpkı markanın logosunda olduğu gibi, mağazadaki ışıklandırma dekorlarını da markayla ilişkilendiriyor. Doğru aydınlatma çözümü, tüketici davranışını duygusal ve düşünsel açıdan etki alanına alıyor ve tüketicilerin mağazada geçirdiği zamanda yüzde 30'a varan ciddi bir artış sağlıyor. Araştırma, aydınlatmayı doğru kullanan perakendecilerin mağazalarında daha fazla tüketiciyi ağırladığını da ortaya koyuyor.

-Doğru aydınlatma hem tüketici hem de çalışan memnuniyetini artırıyor…

Tekstil sektöründe tüketiciyi mağazaya girmeye teşvik eden, mağaza alanları arasında kolay geçişi sağlayan, tüketiciyi keşfe yönelten, kasanın yerini kolaylıkla bulmasını sağlayan doğru aydınlatma, süpermarket perakendesinde de tüketici gözünde doğru marka algısı oluşmasını destekliyor. Bu yönde Philips'in Hasselt Üniversitesi ile iş birliğinde, bir süpermarket üzerinde gerçekleştirdiği araştırma çalışması, beyaz ışığın yanı sıra renkli ışığın farklı tonları kullanılarak gerçekleştirilen LED tabanlı dinamik bir aydınlatmanın, tüketicilerin markette geçirdiği sürede artışı da beraberinde getirdiğini ortaya koyuyor.

Tüm aydınlatma sistemi bu şekilde değiştirilen süpermarketin kasasında yüzde 1,93'lik oranda yaşanan artış, bunun bir göstergesini oluşturuyor. Süpermarketi alışılmış donuk havasından kurtaran dinamik aydınlatma ve aydınlatma kontrol sistemi, tüketicilerin bir an önce marketi terk etmek yerine, farklı reyonları da dolaşarak bir çeşit keşif yapmasına zemin hazırlıyor. Öte yandan çalışanlar boyutunda ise, iş yapış biçiminin kalitesinde gözlemlenen artış, personel motivasyonunu da en yüksek noktaya taşıyor. Bu durum tüketici memnuniyetinde de hissedilir bir artışa isabet ediyor.

Global ölçekte gerçekleştirilen her iki araştırma çalışmasının perakende sektöründe aydınlatmanın öneminin altını çizdiğine işaret eden Philips Türkiye Üst Yöneticisi Göktuğ Gür, konuya ilişkin şu değerlendirmede bulundu:

"Global trendlere göre ortalama mağaza boyutlarının 2020'ye kadar yaklaşık yüzde 20 küçüleceğini beklediğimiz perakende sektöründe faaliyet gösteren firmaların artık sadece mağazalarında yer alan ürünlerden ziyade doğru aydınlatma ve mağaza ambiyansı gibi faktörlere de büyük önem gösterdiğini biliyoruz. Perakende alanında birçok farklı aydınlatma çözümü sunan Philips olarak araştırmaların bir göstergesi olan doğru aydınlatılan mağazanın karşısında tüketici kazanımlarında nitelik ve niceliksel olarak artış yaşanması bizim de bu sektöre yönelik sunduğumuz ürünleri ve portföyümüzü geliştirmemize neden oldu. Aydınlatma sektörünün lideri olarak sektöre kazandırdığımız LED teknolojisi günümüzde perakende aydınlatmasının baş aktörü konumunda. Bu teknolojinin sunduğu yenilik ve çeşitlilik, perakende sektöründe de yeni bir döneme işaret ediyor."

LED teknolojisinin her sektörde olduğu gibi perakende sektöründe de büyük bir paradigma değişikliği yarattığını ifade eden Gür, şu bilgileri verdi:

"Mağazalar perakende alanı içine entegre edilmiş akıllı sistemler kullanılarak tasarlanmaya başladı.

Önemli tekliflerin tüketicilere mobil kanallardan sunulduğu ve alışveriş ekranlarının mobil ile konuştuğu daha kişisel bir perakende deneyimini geliştirmek için akıllı teknolojiler kullanılıyor. Bugün perakende sektöründen yüzde 2 pay alan yeşil mağaza oranının 2020'ye kadar 30'a ulaşması bekleniyor. Bu aynı zamanda 2020'ye kadar mağazaların yüzde 30'dan fazlasının enerji kullanımını en az yüzde 20 azaltacağı anlamına geliyor. Enerji tasarrufunun bu kadar önemli olduğu bir sektörde aydınatmada LED teknolojisine geçiş ise oldukça önemli bir unsur olarak yer alıyor. Philips olarak yurt dışında Estée Lauder'in dünya çapında tüm mağazalarının, dünyanın en geniş perakende satış alanlarından biri olan Moskova Vegas Mall Alışveriş Merkezi'nin, dünyanın ve Paris'in en ünlü alışveriş merkezi Galeries Lafayette'in, Türkiye'deki Kelebek Mobilya mağazalarının aydınlatmasını üstlenmiş bir marka olarak perakendede aydınlatmanın önemini ve doğru aydınlatma ile elde edilen kazanımları birebir gözlemleme fırsatımız oldu. Aydınlatma alanında teknolojinin geldiği nokta ve bizlere sunduğu fırsatlar sonsuz… Türkiye perakende sektörünün de bu fırsatlardan yararlanmaya başlayacağını umuyoruz."

Kaynak: AA