Abd Ulusal Güvenlik Danışmanı Rıce: “Suriye’ye Müdahale Edilmemesi ABDnin Uluslararası Toplumdaki Etkisini Azaltır”

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Susan Rice, Suriye’de kimyasal silah kullanımına yanıt niteliğinde bir eylemde bulunulmamasının ABD’nin ve müttefiklerinin güvenliğini tehdit edeceği ve ayrıca ülkenin uluslararası toplumdaki etkisini azaltabileceği uyarısında bulundu.

Washington’da düzenlenen basın toplantısında gazetecilere açıklamalarda bulunan ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Rice, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın cezalandırılmamasının bölgedeki Amerikan askerlerini ve diplomatlarını, potansiyel olarak da ABD’deki vatandaşları kimyasal silahların hedefi olma tehdidi altına sokacağını ifade etti.

Rice, “Kimyasal silahlar savaş alanında her taşındığında ve kullanıldığında, Esad’ın müttefiki olan Hizbullah ve El Kaide bağlantılı örgütler de dahil olmak üzere Suriye’de faaliyet gösteren teröristlerin ellerine düşme ihtimali artıyor. Eğer kimyasal silahlar teröristlerin ellerine düşerse, yalnızca ABD’yi değil, gaz maskelerini şimdiden hazır etmiş olan İsrail’de olmak üzere bütün müttefiklerini tehlikeye sokar” şeklinde konuştu.

Suriye, İran, Kuzey Kore gibi muhtemel kötü aktörlerin ABD’nin bu konuda ayağa kalkıp kalkmayacağını dikkatle izlediğini belirten Rice, ülkenin kimyasal silah kullanımına yönelik müdahale vaatlerini yerine getirmemesi durumunda “ABD’nin gerekli adımları atmaya hazırlıklı olmadığı” intibası bırakılabileceğini söyledi.

Rice, ABD Başkanı Barack Obama’nın BM Güvenlik Konseyi’nin desteğini almayı “daha çok tercih edeceğini” söyleyerek, “Ancak gerçekçi olalım. Bu, şimdi olmayacak. İnanın bana bunu yaşadım” dedi.

Özellikle Ortadoğu’ya yapılan askeri müdahaleye yönelik şüpheleri anladığını dile getiren Ulusal Güvenlik Danışmanı Susan Rice, Suriye’ye ‘sınırlı’ bir askeri müdahalenin gerekli olduğunu vurguladı. “Bu, ABD’nin başlattığı başka bir savaş olmayacak. Bu, Irak veya Afganistan’a ya da Kosova veya Libya’ya benzemeyecek” diye konuşan Rice, “Yapılacak saldırılar Esad’ın kimyasal silah depolarını hedefleyecek fakat Esad’ı devirmeyi veya rejimin değişmesine etki etmeyi hedeflemeyecek. Çünkü Başkan Obama’nın da açıkça belirttiği gibi bu ne akıllıca ne de gereken bir şey” dedi

Kaynak: İHA