Kamu Üniversite Sanayi İşbirliği Bölgesel Toplantısı

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından organize edilen “Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirliği Toplantısı” Samsun’da düzenlendi.

Kamu Üniversite Sanayi İşbirliği Bölgesel Toplantısı
Samsun Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen toplantıya Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, Amasya Valisi İbrahim Halil Çomaktekin, AK Parti Samsun Milletvekili Ahmet Yeni, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Prof.Dr. Ersan Aslan, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ramazan Yıldırım, OMÜ Rektörü Prof.Dr. Hüseyin Akan, Gaziosmanpaşa Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Mustafa Şahin, Hitit Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Reha Metin Alkan, Amasya Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Metin Orbay, Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdür Vekili Mürsel Kuloğlu, Borsan Grup Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ölmez, sanayiciler ve kamu kurum yetkilileri katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Amasya Valisi İbrahim Halil Çomaktekin, “Bu sene başından itibaren iller bazında münferit olarak uygulamaya konulan üniversite sanayi işbirliğini geliştirme faaliyetleri bulunmaktadır. 26 kalkınma ajansının bölgesinde düzenlenen toplantılardan sonra elde edilecek çıktıların sonucunda ülkemiz için Ar-Ge ve yenilikçilik konusunda neler yapılabileceğinin belirlenmesi, yerel mevcut uygulamaların belirlenecek strateji doğrultusunda güncellenmesi önem arz etmektedir. Sadece üretimde yaşanan sorunlara bakmak yerine yenilikçi düşünce ile görmenin farkına varmak gerektiğine inanıyorum. Kanıtsanmış veya işletme körlüğüne saklanmış üretim hastalıklarının tedavisi için sanayicilerimizin de harekete geçmesi gerektiğini düşünüyorum. Sanayi kuruluşlarımızın üniversitelerle irtibatlarını arttırarak işletmelerini bir çeşit check up’dan geçirmelerinin faydalı olacağına inanıyorum” dedi.

Ar-Ge ve yenilikçi strateji kavramının son yılların en önemli kavramları içersinde yer aldığını belirten Samsun Valisi Hüseyin Aksoy ise, “Ar-Ge çalışmalarına önem veren şirketler, ülkeler ve bölgeler bu konuda önemli mesafe aldığını görüyoruz. Üniversitelerimiz bilim ışığında gençlerimizi yetiştiren ve ülkenin kalkınmasında çok önemli rol oynayan kurumlarımızın başında geliyor. Üniversitelerimizin bu çalışmalarını yaparken, ihtiyaç duyulan alanlarda faaliyetlerini yoğunlaştırması da büyük önem taşıyor. Önümüzdeki süreç içersinde 2023 yılında bölgedeki inovasyon stratejileri, bölgesel gelir içersindeki Ar-Ge payı mevcut durumda çok düşük, hedef 2018’de yüzde 1, 2023 yılında da yüzde 2.5’dur. bölgesel toplam istihdam içersinde araştırmacıların oranı da özellikle 2018 yılında yüzde 0.5, 2023 yılında da 1.5 olması öngörülüyor. Yıllık patent başvurusu mevcut durum 11, 2018 yılında bunu 30’a 2023 yılında da 100’e çıkarma hedefleniyor. Faydalı model başvurusun da ise mevcut durum 31, 2018’de 60, 2023 yılında da 150 olarak öngörülmüş. Yıllık endüstriyel tasarım başvurusu mevcut durum 45, 2018 yılında 100, 2023 yılında da 300’e çıkarmak öngörülüyor. Bölge üniversitelerinde bilim ve teknoloji alanında eğitim alan doktor öğrencilerin sayısı mevcut olarak 491 bulunuyor. 2018 yılında bunun 700’e 2023 yılında da 2 bin’e çıkması öngörülüyor. Yeni kurulan inovasyona dayalı işletme filiz işletme sayısında şuanda mevcudumuz yok. Kısa vadede 200’e 2023 yılında da 500’e çıkarılması söz konusu. Samsun’un ihracat stratejisi belirtendi ve şuanda 450 milyon dolar civarında bir ihracat gerçekleştiriliyor. 2019 yılında bu ihracatın 3 milyar dolara, 2023 yılında da 6 milyar dolara çıkması hedefleniyor. Özellikle üniversite ve sanayi işbirliğinde en önemli adreslerinden biri olduğuna inandığım teknopark konusunda da Samsun’da kuruluşu tamamlandı. Teknopark tamamlandığında üniversite ve sanayi arasındaki işbirliği daha üst seviyeye ulaşacak ve üniversitedeki akademisyenler sanayi kuruluşlarına Ar-Ge, danışmanlık ve inovatif gibi bir takım çalışmalarda bu Teknopark içersinde faaliyet sürdürme imkanı bulacaklardır” diye konuştu.

Ülkelerin ve firmaların her geçen gün değişen ve ağırlaşan küresel rekabet ile mücadele etmek zorunda olduğunu ifade eden Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ramazan Yıldırım da, “Rekabet doğal kaynak üstünlüğünden ziyade bilim, teknoloji ve yenilik odaklı hale dönüşmüştür. Ülkeler ve firmalar küresel pazarlardan aldıkları payları arttırabilmek için bilim, teknoloji ve yenilik güçlerini hergeçen gün geliştirmektedirler. Rekabet için tüketici tercihlerini ön planda tutan yüksek teknolojili, kaliteli, düşük maliyetli ve pazara kısa zamanda giren ürünler ön plana çıkmaktadırlar. Firmaların pazara sundukları mal ve hizmetlerde üretim, yönetim, pazarlama ve organizasyon süreçlerinde maliyetleri düşürecek verimliliği arttıracak ürün çeşitliliğini rekabet üstünlüğünü ve dolayısıyla karlılığı anlamlı düzeye çıkaracak katma değer oluşturan yenilikler üretmelerini gerekmektedir. Bakanlığımız kamu, sanayi, üniversite işbirliğini güçlendirmek, toplumda farkındalık oluşturabilmek ve bu konuyu gündemde tutarak bilirliğini arttırabilmek ve daha ileri aşamalara taşıyarak kurumsallaştırabilmek için 2013 yılı boyunca kalkınma ajansları esas alınarak bu etkinlikleri devam ettiriyoruz” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA