Şanghay Yolundaki 20 Klasik Otomobil, Sümela'da

TRABZON - ATİLLA KURTOĞLU - İsviçreli klasik otomobil kulübü Classic Car Event'in düzenlediği İpek Yolu Rallisi kapsamında İstanbul'dan 40 yarışmacı ile hareket eden 20 klasik otomobilin durağı, Trabzon'daki tarihi Sümela Manastırı oldu.

"İstanbul-Şanghay İpek Yolu Rallisi" adıyla 2 Eylül Pazartesi günü İstanbul'dan hareket eden 40 yarışmacı, Ankara, Çorum, Amasya ve Tokat'ın ardından Trabzon'a geldi. Kentte bir gece geçiren klasik otomobil sürücüleri, Türkiye'nin en önemli turizm merkezlerinden biri olan tarihi Sümela Manastırı'nın bulunduğu bölgede otomobilleriyle gezdi.

Classic Car Event Kulübü Başkanı Hans Burkhad, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Tarihi İpek Yolu'nu ters yönde gezerek geçmişe bir yolculuk yapmayı amaçladıklarını belirterek, "Kulübümüzde 70 klasik otomobil ve sürücüleri bulunuyor. Bir kaç yılda bir uzun etaplı programlar organize ediyoruz ve bunlar hız amaçlı yapılan ralliler değil. Hedefimiz değişik ülkeleri, insanları, bölgeleri ve coğrafyaları tanımak üzerine çeşitli organizasyonlar yapmak" dedi.

Düzenledikleri rallinin Türkiye ayağının iyi geçtiğini ve insanlarla güzel diyaloglar kurduklarını anlatan Burkhad, "Yolculuk esnasında çok fazla misafirperver insanla görüştük ve Türkiye'nin bu yönünü tanımış olduk. İnsanlar İstanbul'dan buraya kadar olan yolculuğumuzda bizlere çok yakın ilgi gösterdiler. Otomobiller tarihi olduğu için herkes bizimle fotoğraf çektirmek istiyor. Biz de memnuniyetle kabul ediyoruz. Organizasyon kapsamında Tarihi İpek Yolu'nu İstanbul'dan Çin'e kadar bir nevi ters yönde kat ederek bölgenin coğrafyasını tanıyıp eski medeniyetleri görerek, kültürleri tanımak istiyoruz" diye konuştu.

Ralliye kendisinin de 1965 model Volvo marka otomobiliyle katıldığını ifade eden Burkhad, "Daha önce aracımla Pekin'den Paris'e yolculuk yaptım. Şimdi ise aracımda bazı değişiklikler yapar bu parkura uygun bir hale getirip yola çıktım. Bu yolculukta en genç otomobil 40, en yaşlısı ise 64 yaşında. Umarız Şanghay'a olan yolculuğumuzda Türkiye gibi çok güzel anılarla ayrılırız" ifadelerini kullandı.

Sümela Manastırı ve dinlenme tesislerini gezerek Trabzon parkurunu tamamlayan sürücüler, daha sonra Gürcistan'a hareket etti.

Organizasyon kapsamında 56 günde 6 ülkeyi geçerek Şanghay'a ulaşmayı planlayan klasik otomobil sürücülerine, herhangi bir olumsuz duruma karşı profesyonel tamirci ekibi ve oto servisi araçları da eşlik ediyor.

Kaynak: AA