Abd Lübnan'dan Aciliyeti Olmayan Personel ve Ailesini Tahliye Ediyor

WASHINGTON - ABD yönetimi, Lübnan'dan aciliyeti olmayan personel ve ailesini geri çekiyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, ABD vatandaşları, mevcut güvenlik kaygıları nedeniyle Lübnan'a her türlü seyahatten kaçınmaları noktasında uyarıldı.

Lübnan'da yaşayan ve çalışan Amerikalıların da bu ülkede kalmalarının riski kabul ettikleri anlamına geldiği ve bu riskleri dikkatli biçimde düşünmeleri gerektiği belirtilen açıklamada, Bakanlığın, ABD hükümet binaları ve personelline yönelik potansiyel tehditler nedeniyle, ABD'nin Beyrut Büyükelçiliği'nde görev yapan ve acil gereksinimin bulunmadığı çalışan ve ailelerinin geri çekilmesi talimatını verdiği bildirildi.

"Lübnan'da kendiliğinden ortaya çıkabilecek şiddet ihtimali" bulunduğu ifade edilen açıklamada, aniden şiddet yaşanması halinde, Lübnanlı yetkililerin de vatandaşlar ve ziyaretçilerin korunmasını garanti edemediği kaydedildi.

Havaalanı, yollar ve sınırlara ulaşımın çok sınırlı veya hiç uyarı olmadan kesilebileceği belirtilen açıklamada, gösterilerden önceden yeterince haberdar olunamadığı ve şiddete dönüşmesi olasılığının bulunduğu, bunun yanında, aile, komşuluk ve mezhepsel sorunlarda genellikle tansiyonun hızlı biçimde yükseldiği ve ateş açılması ile diğer şiddet olaylarına dönüşebildiği uyarısında bulunuldu. Bu noktada da ABD personelinin seyahatçilere acil servis sunmasının çok kısıtlanabileceği bildirildi.

Lübnan'da "Hizbullah gibi terör örgütlerinin" bulunduğu, geçmişte birçok kereler ABD vatandaşlarının hedef seçildiğine rastlandığı ve Lübnan'da Batı karşıtı eylem tehditlerinin devam ettiği ifade edilerek, Lübnan'daki Amerikan vatandaşlarına ülkede "dikkat çekmemeye çalışmaları" uyarısı yapıldı.

Amerikan vatandaşları, Hizbullah vardığının güçlü olduğu Beka Vadisi ve güney Lübnan bölgesi ile güvenlik nedeniyle Lübnan-Suriye sınırı ile Lübnan-İsrail sınırı yakınlarından kaçınmaları konusunda da uyarıldı.

Ayrıca, Bakanlığın, ABD'nin Beyrut'taki personeline yönelik tehditlerin, personelin ciddi güvenlik sınırlamaları altında çalışması ve yaşamasını gerektirecek kadar ciddi olduğunu düşündüğü bildirildi.

Güvenlik kaygıları nedeniyle ABD hükümeti çalışanlarının ve ailelerinin resmi olmayan ziyaretlerinin teşvik edilmediği, katı biçimde kısıtlandığı ve ABD Dışişleri Bakanlığının iznini gerektirdiği de bildirildi.

Kaynak: AA