Yeşil Kaplumbağaların Denize Yolculuğu

HATAY - Samandağ ilçesindeki Çevlik Sahili'nde yuvadan çıkan yeşil deniz kaplumbağalarının denize yolculuğu başladı.

Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz, Çevlik Sahili'nde literatürde ''chelonia mydas'' olarak geçen ve koruma altındaki yuvalardan çıkan yeşil kaplumbağaların denize yolculuğunu izlemek için düzenlenen etkinliğe katıldı.

Dünyada yaşayan 8 tür deniz kaplumbağasının 5'inin Akdeniz'de olduğunu ifade eden Vali Lekesiz, bunların da yaklaşık yüzde 20-25'inin yumurta bırakmak üzere Çevlik Sahiline geldiğini belirtti.

Bu sene nesli tehlike altında olan kaplumbağaların bölgede yaklaşık bin 200 yuva yapıp yumurta bıraktığını tespit ettiklerini vurgulayan Lekesiz bunlardan da yaklaşık 60 bin yavru çıktığını, bu yavruların ise 45 bin kadarının denize ulaştığını söyledi.

Her bin yavrudan yaklaşık ikisinin ergin yaşlara ulaştığını vurgulayan Lekesiz şöyle devam etti:

"Bin yavru kaplumbağadan 2 tanesinin ergin yaşlara ulaştığı istatistiğini göz önüne alırsak çok özenle korumamız gereken canlılar bunlar. Bölgemizde her geçen gün canlılara karşı, deniz kaplumbağalarının korunmasına ve muhafazasına ilişkin artan duyarlılık oluştu. İnsanlarımız yuvalarını koruyor. Yavrular çıktıktan sonra denizle buluşmalarında onlara yardımcı oluyor. Hatta sabahın erken saatlerinde yumurtadan çıktıkları için denizle rahat buluşabilmeleri noktasında sahildeki ışıkları söndürüp onların ışıklara doğru değil denize doğru gitmesi sağlanıyor."

Cumhuriyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Bektaş Sönmez de 2013 yılı deniz kaplumbağaları koruma çalışmalarının haziran ayında başladığını hatırlattı. Bu yıl deniz kaplumbağaları yuva popülasyonunda ciddi bir artışın olduğunu ifade eden Sönmez, "Koruma çalışmaları eylül ayının ortasına kadar devam edecek. Sonuçlar ve kesin rakamlar üreme sezonundan sonra ortaya çıkacak" dedi.

Etkinliğe Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Salih Güder, Samandağ Kaymakamı Süleyman Özçakıcı, Samadağ Belediye Başkanı Mithat Nehir, kurum müdürleri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Kaynak: AA