Evlenme Sayısı Arttı, Boşanma Sayısı Azaldı

Adıyaman İl Genel Meclis Başkanlığı Kadın Hakları Komisyonu tarafından yapılan araştırmada, geçen yılın aynı dönemine göre evlenme sayısında artış, boşanma sayısında ise azalma olduğu görüldü.

Evlenme Sayısı Arttı, Boşanma Sayısı Azaldı
Kadın Hakları Komisyon Başkanı İrfan Yılmaz ve komisyon üyeleri tarafından, ‘Boşanma Sonrası Kadınların Karşılaştıkları Ekonomik ve Sosyal Sorunları’ araştırıldı. Yapılan araştırma sonucu il genel meclisinde açıklandı. İrfan Yılmaz, araştırma sonucuyla ilgili şunları söyledi:
“Dul kadınlara ve yetim çocuklara devlet ve millet tarafından daha çok yardım yapılmakla birlikte, ekonomik zorluğun bir yansıması olarak babasından kalan emekli parasını alabilmek için boşanan ve boşanmak isteyen kadınlar da mevcuttur. TÜİK Diyarbakır Bölge Müdürlüğü’nün açıklamasına göre; Adıyaman il genelinde 2013 yılı Ağustos ve Eylül döneminde evlenme sayısının bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 10.7, bir önceki döneme göre ise (2013 yılı Nisan-Mayıs -Haziran) yüzde 10.92 azaldığını, boşanma sayısının ise bir önceki yılın aynı dönemine (2012 yılı Temmuz-Agustos-Eylül) göre yüzde 3, bir önceki döneme göre ise yüzde 38 azaldığı belirtilmiştir. Kırsal kesimlerde töreler, gelenek ve görenekler kadınların hayatını iyice zorlaştırmakta, kadının boşanmayı düşünmesine müsaade etmemektedir. Toplumda boşanmış kadına bakış açısı nedeniyle kadınlar çok zorlanmaktadırlar.

Boşanan kadının en büyük korkusu toplumsal yaptırımlardır. Yakın çevresinden başlayarak aile, iş arkadaşları, mesleki çevresinin kendisine olan bakış açılarının olumsuz yönde değişmesi kadını korkutmaktadır.

Kadın boşandığında ekonomik özgürlüğü bulunmuyorsa dışarıdaki gerçek hayatla mücadele süreci başlamaktadır. Evin kirası, mutfak masrafları, çocukların masrafları, elektrik, doğalgaz, su vs bunların hepsini eşinden alacağı nafaka ile karşılaması yeterli olmamaktadır.

Boşanmış kadının ekonomik, sosyal, psikolojik birçok sorunla baş etmesinin temel yolu devlet desteği ile birlikte mutlaka birinin bir şeyi olmaya ihtiyacı olmadığını algılanması sağlanmalı ona toplumda ‘birey’ olduğu bilinci, eğitimi verilmelidir. İlimizde ve ülkemizde boşanmış, dul kadınlık; her türlü sıfata maruz kalmaya açık ve taşınması zor bir konum olup bu bakış açısının değişmesi gerektiği kanısındayız.”
Kaynak: İHA