Balıkesir'in Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 91. Yıl Dönümü

BALIKESİR - Balıkesir Valisi Ahmet Turhan, "Türk milli mücadelesinde Balıkesir Hareket-i Milliyesi, vatanseverliğin çelikleşmiş bir ifadesidir" dedi.

Vali Turhan, Balıkesir'in düşman işgalinden kurtuluşunun 91. yıl dönümü nedeniyle yayımladığı mesajda, Mondros Ateşkes Antlaşması'yla Osmanlı ordularının dağıtıldığını ve Osmanlı Devleti'nin fiilen ortadan kaldırıldığını hatırlattı.

Bu olayın ardından yurdun birçok köşesinin emperyalistlerin işgaliyle karşı karşıya kaldığını hatırlatan Turhan, yüzyıllar boyunca büyük imparatorluklar kurmuş, gittiği her yere sevgi, barış ve adalet götürmüş olan Türk Milletinin kendisini tarih sahnesinden silmeyi amaçlayan bu durum karşısında eli kolu bağlı bir duruma düşürüldüğünü ifade etti.

"Türk milli mücadelesinde Balıkesir Hareket-i Milliyesi'nin, vatanseverliğin çelikleşmiş bir ifadesi" olduğunu belirten Vali Turhan, mesajında şunları kaydetti:

"Türk kurtuluş tarihinde Kuva-yi Milliye deyimini ilk defa kullanan Balıkesir, Yunan ordularını İzmir çevresinde 14 aya yakın engelleyerek Ankara'da milli hükümetin kuruluşu ve milli orduların hazırlanması için altın değerinde zaman kazandırmıştır. Balıkesir Heyeti Merkeziyesi, Kurtuluş Savaşı'nın silahsız, teşkilatsız, disiplinsiz ama her şeyden önce inançsız yapılamayacağı bilincinde olan vatanseverlerce kurulmuş ve tam bir devlet ciddiyetiyle yöneltilmiştir. Balıkesir'in yiğit evlatları, kendi imkanlarından gayrı hiçbir yerden yardım almaksızın kurtuluşa ulaşmak için üzerlerine düşen görevi tam anlamıyla başarmışlardır."

Turhan, bu süreçte yurdun her köşesinde, düşmanların Anadolu topraklarından sökülüp atılması için kurtuluş hareketlerinin başladığını hatırlatarak, şöyle devam etti:

"Samsun'a gitmek amacıyla Büyük Önder Atatürk'ün İstanbul'dan hareket ettiği günlerde 15 Mayıs 1919'da İzmir'e asker çıkarıp yurdumuzu işgale kalkışan Yunanlılardan, milletimizin istiklal ve istikbalini kurtarmak için teşkilatlanan Aziz Balıkesirliler Alacamescit'te toplanmış, 41 kişilik bir heyet kurarak ve silahlı mücadeleye karar vermişlerdir. Balıkesirliler, atalarının 18 Mayıs 1919'da Alacamescit'te başlattıkları bu bağımsızlık mücadelesi ile ne kadar övünseler azdır. Güzel yurdumuzun hemen her köşesinde o günlerde başlatılan ve dünya savaş tarihine altın harflerle yazılan muharebeler ve mücadeleler sonucunda bu günlere gelinebilmiştir.

Başta Büyük Önder Atatürk olmak üzere, aziz şehitlerimiz ve kahraman gazilerimiz ile yüreklerini 18 Mayıs 1919'da Alacamescit'te buluşturan, Balıkesirlilerle birleştiren ve milletiyle bütünleştiren kahraman 41 vatansever bayrak adamı şükran, minnet ve rahmetle anıyor, Aziz Balıkesir halkının, Balıkesirli olmanın haklı gururu ve kıvancıyla Kurtuluş Günleri'nin 91. yıldönümünü kutluyorum. Milli birlik ve beraberliğimizin sonsuza dek sürmesi dileklerimle en içten saygı ve sevgilerimi sunuyorum.''

Kaynak: AA