Balıkesir'de Helikopterli Kurtarma Tatbikatı

Balıkesir'de düzenlenen geniş çaplı tatbikatta özel eğitimli köpek Rex'in deprem enkazında bulduğu yaralı asker, helikopterle Sahra Hastanesi'ne kaldırıldı.

Balıkesir'de Helikopterli Kurtarma Tatbikatı
Tatbikata 7 ayrı ilin UMKE ekibi, itfaiye, GÖNDAK, 9. Ana Jet Üssü Kurtarma ekibinin de aralarında olduğu 169 personel katıldı.

Balıkesir İl Sağlık Müdürlüğünün organizasyonunda Balıkesir, Burs, Çanakkale, Yalova Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri (UMKE), Balıkesir ve Bursa AFAD ekipleri, Balıkesir İtfaiyesi, 9. Ana Jet Üssü Hava Kurtarma Timi, Bursa ve Balıkesir Radyo Amatörleri Cemiyeti, Gönen Doğal Afetler Arama Kurtarma ekibi (GÖNDAK) üyesi 169 personelin katıldığı kurtarma tatbikatı gerçeğini aratmadı. Tatbikatta yanan araçlar söndürülürken, özel eğitimli köpek Rex'in enkazda tespit ettiği yaralı asker helikopterle hastaneye kaldırıldı.

KEPSUT ANA ÜS OLDU
Balıkesir'in Kepsut ilçesinde kışla, mevki adı verilen alanda çadırlar kuran ekipler burada toplandı. Öğle yemeği yiyen ekipler, afet alarmının verilmesi ile araçlarla afet bölgesine yola çıktı.

Kepsut'ta bulunan kamp üssünü ziyaret eden Kamu Hastaneleri Genel Sekreteri Hasan Yılmaz ve Balıkesir İl Sağlık Müdürü Mustafa Alp Akoğlan, Balıkesir'de kurulan Sahra Hastanesi'ni ziyaret etti. Şişirilen ve mobil hastane olarak tasarlanan hastanenin mali değerinin 5 milyon TL olduğunu kaydeden İl Sağlık Müdürü Mustafa Alp Akoğlan, hastanenin 4 saat gibi kısa sürede kurulduğunu ve 60 yatak kapasitesine sahip olduğunu söyledi.

Müdür Akoğlan, hastanenin olası bir afet durumunda hizmet vereceğini kaydederek şişme hastanede ameliyatların dahi yapılabileceğini söyledi.

Basın mensuplarına hastaneyi gezdiren İl Sağlık Müdürü Mustafa Alp Akoğlan, sedyede yatan manken hastanın özel tasarım olduğunu, damar yolunun bulunup her türlü tıbbi çalışmanın manken üzerinde gerçekleştirildiğini kaydederek maliyetinin 100 bin TL olduğunu belirtti.

HELİKOPTERLİ TATBİKAT
Sahra Hastanesi hakkında bilgi verilmesinin ardından Balıkesir Belediyesi'ne ait Kamil Sönmez İtfaiye Eğitim Alanı'nda tatbikat gerçekleştirildi.

İlk olarak parkurda hurda olarak duran araçlar ateşe verilirken, itfaiye ekipleri yanan araçları başarı ile söndürdü. Eş zamanlı olarak 3 noktada tatbikat yapan ekipler ikinci parkurda trafik kazası yaşamış bir genci araçtan çıkardı. Yaralılar yüzlerine ve vücutlarına yaptığı makyaj ile gerçek yaralıları aratmadı.

Deprem sonrası enkazda kalan bayan başarı ile kurtarıldı. Durum tespiti ekipler öncelikle enkaz altında canlı aradı. Daha sonra özel olarak eğitilmiş Rex adlı köpek enkaz alanını dolaştı. Yaralı bayanın kokusunu alan Rex'in havlaması ile ekipler beton blokları kırarak yaralıya ulaştı. Rex'in eğitimcisi başarılı tatbikattan sonra Rex'e top vererek ödüllendirdi. Enkazdan çıkarılan yaralının bilincinin kapanması ile olay yerine helikopter istendi. Balıkesir 9. Ana Jet Üssü'nden havalanan helikopter enkaz alanına indi. Yaralı bayan UMKE ekiplerinin nezaretinde helikoptere bindirildi

Kaynak: İHA