'Yaşamda İnsan, İnsanda Yaşlılık Paneli'

Antalya Büyükşehir Belediyesince 1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü etkinlikleri kapsamında "Yaşamda insan, insanda yaşlılık" konulu panel yapıldı.

Antalya Kültür Merkezi Perge Salonu'ndaki panele Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şengül Hablemitoğlu ile Doç. Dr. Nurcan Yabancı, Dr. Uğur Özdemir ve Dr. Aydan İzgi konuşmacı olarak katıldı.

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, panelin açılışında yaptığı konuşmada, belediyelere konuyla ilgili görev düştüğünü, yaşlılara karşı sorumluluklarını yerine getirmeye çalıştıklarını ifade etti.

Belediye bünyesinde yaşlıların rahat edebileceği huzurevi bulunduğunu anlatan Akaydın, Döşemealtı ilçesinde ikincisini açmak için çalışmaların sürdüğünü kaydetti.

Yaşlılara yönelik evde bakım hizmetinin büyük bir özveriyle yürütüldüğünü kaydeden Akaydın, toplu taşıma araçları ve caddelerde engelli ve yaşlılara yönelik düzenleme yaptıklarını söyledi.

Tüm toplumlarda yaşlı nüfusun giderek arttığını vurgulayan Akaydın, "Yaşlılık, bütün devletlerin, hükümetlerin üstüne düşmesi gereken hassas bir konu. Yaşlıların zorlu yaşamları ve sağlık sorunları ile birebir mücadele konusunda politikalar üretmek önemli bir vazife olmalı ve bunlar için ciddi bütçeler ayrılmalı" dedi.

Bu sorunların çözümünün başarının, gelişmişliğin bir göstergesi olduğunu dile getiren Akaydın, "Avrupa'da yaşlılara yüksek öğretim verme çabaları var. Emekli olmuş kişileri yeniden istihdam ediyorlar" diye konuştu.

Fiziksel yaşlılığın önemli olmadığını belirten Akaydın, bu konuda sümerolog Muazzez İlmiye Çığ'ı örnek gösterdi.

Panelin moderatörlüğünü yapan Hablemitoğlu ise yaşlılık sınırında kabul edilen insanların başarılarını, dünya tarihinde iz bırakmış ünlü bilim adamları, tarihçiler, devlet adamları ve sanatçılardan örnek vererek anlattı.

Kendilerini gelişmeye adamış ülkelerin yaşlıları yeniden topluma entegre etmek için çalıştıklarını ifade eden Hablemitoğlu, "Türkiye nüfusu giderek yaşlanıyor. Bizim de ülke olarak amacımız bu olmalı. Bireyin bağımsız olması insan hayatında çok önemli. Bu konuda ülke olarak Avrupa'dan çok gerideyiz" dedi.

Yaşlıların gençlerden öğrenecekleri çok şey olduğuna işaret eden ve tavsiyelerde bulunan Hablemitoğlu, şunları söyledi:

"Kendinize 'kendim için ne yapabilirim' sorusunu sorun. Öğrenmeyi sürdürün. Bilgisayar, el sanatları, bahçecilikle uğraşın. Beyninizi atıl bırakmayın, daima çalıştırın. Sevdiğiniz şeyleri yapın. Hobileriniz olsun. Kedi, köpek, kuş besleyin. Sevgi insan hayatında en tamir edici unsurdur. Gençlerle hep yan yana olun.Onların gözündeki ışıktan az çalmak lazım."

Panelde diğer konuşmacılar da yaşlıların maruz kaldığı fiziksel, ruhsal, toplumsal ve sağlık sorunlarının yanı sıra beslenme alışkanlıkları ve nasıl olması gerektiği konusunda bilgi verdi.

Kaynak: AA