İtalyan Başbakanı Güvenoyuna Gidiyor

İtalya Başbakanı Enrico Letta, Silvio Berlusconi'nin çağrısı üzerine koalisyon ortağı Özgürlükçü Halk Partisi’nden (PDL) 5 bakanın cumartesi günü istifa etmesinin ardından parlamentodan güvenoyu isteyeceğini açıkladı.

Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano ile bir buçuk saat süren görüşmenin ardından Rai3 kanalında bir programa canlı yayında bağlanan Başbakan Letta, büyük ihtimalle çarşamba günü mecliste güvenoyu arayacağını belirtti.

"Her uçtan güvenoyu soracağız. Üç günlüğüne değil de programı uygulayabileceğimiz bir güven gerekiyor, yoksa her koşulda hükümette kalma niyetinde değilim. Berlusconi'nin davası kişisel bir davadır ve hükümete destek kararının Berlusconi'nin davalarından bağımsız olması gerekir" diyen Letta, Senato'da çoğunluk garanti etmeyen mevcut seçim yasasının da olası seçimlerden önce mutlaka değişmesi gerektiğinin altını çizdi.

Vergi yolsuzluğu nedeniyle aldığı cezanın ardından Genel Kurul'da Senato'dan azli oylanacak olan Silvio Berlusconi, daha önceden koalisyon ortağı Demokratik Parti’nin (PD) kendisine oylamada destek vermemesi halinde hükümetten çekilecekleri tehdidinde bulunmuştu. Oylamaya bir hafta kala Silvio Berlusconi, hükümetin KDV oranında artırıma gitme kararını gerekçe göstererek, cumartesi günü partisi PDL üyesi bakanları istifaya davet etmiş ve 5 bakan bu davete uyarak görevlerinden istifa etmişti. Berlusconi'nin bu hamlesi bazı çevrelerce Milano Temyiz Mahkemesi’nin hakkında vereceği kararın zamanlamasını da hesaba katarak bu sırada Senato'nun, Genel Kurul hakkında Senato'dan azlini oylayamadan çözülmesini umduğu şeklinde yorumlanıyor.

Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano ise, ancak bir hükümet kurmanın imkansız hale gelmesi halinde parlamentoyu feshedeceğini belirtti.

Bu sırada Berlusconi'nin partisi PDL'de de çatlak sesler yükseliyor. İstifa eden bakanlar da dahil olmak üzere pek çok üye yeni kurulacak Forza İtalia Partisi'nin aşırı sağ öğelere kaymasından endişe duyduklarını ve bu tarz bir oluşumda olmak istemeyeceklerini belirttiler. Berlusconi'nin çağrısı üzerine istifa eden Anayasal Reform Bakanı Gaetano Quagliariello, bu tarz bir yeni oluşuma katılmayacağını belirterek, güvenoyu kararı için Başbakan Letta'nın konuşmasını beklediğini söyledi.

Kaynak: İHA