Çiftçinin Saman Nöbeti

Niğde'nin Bor ilçesine bağlı Çukurkuyu beldesinde son 3 ayda yaklaşık 500 bin lira tutarında samanları kundaklanarak yakılan çiftçiler ellerinde tüfekle saman nöbeti tutuyor.

Türkmenyurdu Mahallesi Muhtarı Ali İhsan Erşan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 3 aydan beri 28 kişiye ait saman balyalarının yakıldığını, çiftçilerin ciddi oranda maddi zarara uğradığını söyledi.

Bor Kaymakamı Abdullah Küçük'e durumu bildirdiklerini, Küçük'ün jandarma görevlendirmesine rağmen saman balyalarının yakılmaya devam edildiğini belirten Erşan, çaresiz kalan belde halkının çoğunun elde tüfek nöbet tuttuğunu ve güvenlik kamerası sistemi kurdurarak, önlem almaya çalıştıklarını ifade etti.

Erşan, şunları kaydetti:

"28 arkadaşın tonlarca saman balyası yandı. 2 bin 500 nüfuslu kasabamızın tamamının geçim kaynağı hayvancılık. Nedenini bilemediğimiz bir şekilde birileri saman balyalarını yakıyor. Maddi hasar bugün 500 bin liranın üzerinde. Kaymakamımız geldi ilgilendiler. Mahalle olarak sabaha kadar nöbet tuttuk. Ama önüne geçemiyoruz. Nereden geliyor, nasıl yapıyor, nasıl ayarlıyorlarsa aniden ateşi atıp yakmalarıyla kaçmaları bir oluyor. Jandarma sıkı yönetim gibi tedbir aldı. Akşam 22.00'den sonra motosiklet ve traktörlerin belde içinde dolaşması yasaklandı. Bu da bir çözüm değil, ben şimdi tarlaya gitmem gerekiyor saat 23.00'de geri döneceğim. Yetkililerin bir çözüm bulması lazım. Bazı arkadaşlarımız güvenlik kamerası kurdurdu ama herkesin bütçesi belli. 2 bin 500 liraya bu sistemi herkes kurduramaz. Maddi boyutu bir yana psikolojimiz bozuldu. Uyku uyuyamıyoruz sabah 04.00'e kadar bekliyoruz. Bu sefer işimize de bakamıyoruz, çok kötü durumdayız."

-Saman nöbeti tutan çocuklar okula uykusuz gidiyor

Belde sakinlerinden tır şoförü Deniz Özer, saman balyalarını beklemekten, işine gidemediğini söyledi.

55 bin lira kredi çekerek büyükbaş hayvan aldığını, ödeme yapabilmesi için çalışması gerektiğini vurgulayan Özer, "Olayın aslının ne olduğunu bilmiyoruz. Tırım var işe gitmem gerekirken, 32 bin liraya aldığım saman balyalarını bekliyorum. İşimize gidemiyoruz, nöbet tutuyoruz. 18 yaşındaki oğlum Sinan Özer de sabaha kadar nöbet tutuyor, 2 saatlik uykuyla okula gidiyor. Bu çocuklar okulda nasıl başarı gösterecek" diye konuştu.

Oğlu Sinan Özer de evlerinin yan tarafında ikamet eden amcasının saman balyalarının yanması nedeniyle evlerine kamera sistemi kurdurduklarını belirterek, "Elimizde tüfekle saman balyalarının başında sabahlara kadar nöbet tuttuk. Şimdi kameranın karşısında bekliyoruz. Saman balyalarımızı kimin neden yaktığını çok merak ediyoruz" diye konuştu.

-Hayvanlarına yedirecek samanı kalmayınca, ineklerini sattı

Şaban Özer ise sahip olduğu saman saman balyalarının tamamının yandığını ve 8 bin lira zararı olduğunu söyled.

Özer, "Tekrar saman almak bizim için külfet. Pahalı olduğu için borçla az da olsa saman aldım ama 20 büyükbaş hayvanım vardı, 10'unu satmak zorunda kaldım" dedi.

-"Kasabada herkes birbirinden şüphelenmeye başladı"

Belde sakinlerinden Bayram Ali Koç da saman balyalarını korumak için tüfekle sabaha kadar nöbet tuttuğunu belirterek, şunları kaydetti:

"En iyi tedbir uyumamak. Çünkü tutuşan balyaların söndürülmesi mümkün olmuyor. 2 dakika içerisinde iki kamyon balya yanarak yok olur. Kasabada herkes birbirinden şüphelenmeye başladı.

Jandarma elinden geleni yapıyor. Sabaha kadar devriye geziyor. Jandarma ne yapsın, herkesin evinde bir asker nöbet tutamaz ki. Parası olan kamera sistemi kurduruyor. Parası olmayan da elinde tüfek sabaha kadar nöbet tutuyor. Komşumun da saman balyasıyla birlikte köpeği, güvercini ve yaklaşık 100 adet hindisi yandı."

Kaynak: AA