Kırıkkale'de Sertifikalı Çeltik Tohumluğu Üretimi Yapıldı

KIRIKKALE - Kırıkkale'de ilk kez ekimi yapılan sertifikalı çeltik tohumluğu üretimi yapıldı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, Sulakyurt ilçesi Yeşilli köyünde 16 çiftçi tarafından 2 bin 500 dekar arazide çeltik ekimi yapıldığı belirtildi.

Ekim yapılan alanlardan bin 600 dekarı özel bir tohumculuk şirketi tarafından çiftçilerle sözleşmeli olarak Osmancık-97 çeşidi sertifikalı tohumluk üretim amacıyla ekimi gerçekleştirildiği ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Tohumluk ekilişi yapan çiftçilere kilogram başına 25 kuruş olarak bakanlığımız tarafından destekleme yapılmaktadır. İlimizde yine bu yıl içerisinde Delice ilçemiz Çerikli beldesinde 12 çiftçimiz tarafından bir tohumculuk firmasıyla sözleşmeli olarak bin 405 dekar alanda sertifikalı tohumluk üretimi yapılmıştır. İlimizde ürün çeşitliliğini geliştirmek amacıyla Karakeçili ilçesinde de yemeklik olarak çeltik ekimi yapılmıştır. Önümüzdeki yıllarda çiftçilerimizin daha fazla gelir elde etmeleri için farklı ürünlerde tohumluk üretimi amacıyla Keskin, Delice ve Çelebi ilçelerinde de çalışmalar yürütülmektedir. Sulakyurt ilçemiz 35 bin 600 hektar işlenen tarım arazisine sahip olup bunun ancak 3 bin 800 hektarı sulanmaktadır. Sulakyurt sulama barajının devreye girmesiyle 2014 yılı sonunda 2 bin 570 hektar alan daha sulamaya açılmış olacaktır. Bu sulama projesiyle birlikte Sulakyurt ilçemizde tarımsal üretimde kuru tarımdan sulu tarıma geçiş sağlanacak olup bitkisel ve hayvansal üretimde çeşitlik ve verim artacaktır."

Kaynak: AA