Felçli Hastalar "Uzay Yürüyüşü" İle Tedavi Ediliyor

ANTALYA - Antalya Medical Park Hastanesinde hizmete giren ve NASA tarafından astronotların yürüme eğitimleri için geliştirilen yerçekimsiz koşu bandı ile yürümekte zorluk çeken hastaların rahat adım atmaları sağlanıyor

"Alter G" adlı yer çekimsiz koşu bandı, felç, bel fıtığı, kireçlenme hastaları ile spastik çocukların sağlıklarına kavuşması için umut oldu. NASA tarafından astronotların yürüme eğitimleri için geliştirilen cihaz, yüzde 80'e varan yer çekimsiz ortam yaratarak, yürümekte zorluk çeken hastaların rahat adım atmalarını sağlıyor. Tekerlekli sandalye ya da koltuk değnekleriyle hastaneye gelen hastaların yüzde 90'ı, 10 seanslık tedavinin ardından hastaneden daha rahat adım atarak çıkıyor.

Hastanenin Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Selkin Muluk, cihazın ABD ve Avrupa ülkelerinde 5-6 yıldır kullanıldığını söyledi.

Türkiye'de daha önce kulüpler tarafından sporcuların performansını arttırmak için kullanılan cihazın sadece 3 hastanede tedavi amaçlı kullanıldığını kaydetti.

Hastanın özel şortunu giyerek kapalı alana girdiğini ifade eden Muluk, cihazın önce hastayı tarttığını ve ağırlığına göre içerideki basıncı ayarladığını vurguladı. Muluk, cihazın ardından içeriye hava pompalayıp yer çekimini elemine ettiğini ve hastaya uzayda yürüyormuş gibi bir ortam yarattığını dile getirdi. Muluk, yer çekimi yavaş yavaş arttırılarak hastanın normal bir şekilde yürümesinin sağlandığını belirtti.

Cihazın genellikle felçli ve bel ile boyun fıtığı hastalarında kullanıldığına dikkati çeken Muluk, "Bu hastaların yanı sıra kireçlenmeler, spor sakatlanmaları, obezite hastaları ve spastik çocuklar için de kullanılıyor. Ortalama 10 seanslık tedavinin ardından hastaların hareketlerinde ve yürüme fonksiyonlarında belirgin düzelmeler oluyor. Hareket etmekte ve ayağa kalkmakta güçlük çeken hastalar, yaklaşık 1 aylık tedaviyle iyileşiyor. Koltuk değneği ve tekerlekli sandalye ile gelip yürüyerek çıkan hastalarımız var" diye konuştu.

-Tedavi ile adım atmaya başladı

Antalya'da 3 ay önce pıhtı atması sonucu felç geçiren 63 yaşındaki Selman Kutlan, yer çekimsiz koşu bandı ile tekrar yürümeye başladığını söyledi.

Felç olduktan sonra ayağa kalkamadığını anlatan Kutlan, bir aylık tedavinin ardından yürümeye başladığını kaydetti.

Yürümesinde cihazın çok etkili olduğunu aktaran Kutlan, "Kendimi uzayda yürüyormuş gibi hissediyorum. Adımlarımı çok rahat atabiliyorum. Tedaviye devam edip koltuk değneklerinden de kurtulmayı amaçlıyorum" ifadelerini kullandı.

Antalya'da işletmecilik yapan 49 yaşındaki Fuat Ocak ise cihaz sayesinde bel ve boyun fıtığının neden olduğu ağrılardan kurtulduğuna işaret ederek, tedavisinin ardından her gün yaşadığı dayanılmaz ağrıların azaldığını kaydetti.

Kaynak: AA