Çayırhan Juliopolis Antik Kenti'nde Kazılar Başladı

ANKARA - Nallıhan ilçesi Çayırhan beldesindeki 2 bin yıllık kayıp juliopolis antik kentinde kazılar yeniden başladı.

Çayırhan Belediye Başkanı Ömer Bayrak, geçtiğimi yıllarda Anadolu Medeniyetleri Müze Müdürlüğü'nün koordinatörlüğünde ve Çayırhan Belediyesinin destekleriyle sürdürülen kazıların yeniden başladığını bildirdi.

Bayrak, kayıp Juliopolis'te bu güne kadar sürdürülen kazılarda 1000'nin üzerinde antik ve tarihi esere rastlandığını belirterek, sürdürülen kazılarda bu güne kadar 450 dolayında mezar odasına ulaşıldığını söyledi.

Bayrak, "Sürdürülen kazılarda ortaya çıkan oldukça gösterişli bir biçimde renkli boyalarla süslenmiş ve kitabeli, erken roma dönemi Hristiyan mezarı da dinler tarihi açısından Çayırhan beldesinin önemli bir merkez olduğunu ortaya koymaktadır" dedi.

Çayırhan beldesinin Juliopolis antik kenti nekropolü ile birlikte kültürel anlamda yeni bir boyut kazandığını dile getiren Ömer Bayrak, şunları söyledi.

''Sürdürülen kazılarda ortaya çıkarılan ve büyük çoğunluğu Sarıyar Baraj Gölü altında kalan Juliopolis antik kentinin savunma duvarları ortaya çıkarıldı. Başlatılan kazalar ile kentin savunma duvarlarının tamamının ortaya çıkmasını sağlayacağız. Julioplis Nekropolü kazıları, Arkeoloji ve Eskiçağ tarihine yepyeni bilgiler kazandırdığı gibi, Çayırhan'da Kültür turizmini de son 3 yıl içinde hayli hareketlendirmiştir. Geçen sürelerdeki yapılan kazılarda ele geçen binlerce Kültür varlığının bir bölümü, Anadolu Medeniyetleri Müzesine ait alt salonda ve Ankara bölümünde dört ayrı vitrinde sergilenerek ulusal ve uluslararası ziyaretçilerin beğenisine sunulmuştur.''

Kaynak: AA