Keklik Üretiminde 'Doğal' Yöntem

Kapıçam Kınalı Keklik Üretim Merkezi'nde üretilen keklikler doğal ortada beslenerek, yaban hayatında kedilerini korumaları için de yırtıcıları tanımaları sağlanacak.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü Hacı Kalınkütük, AA muhabirine, 2002'de faaliyete başlayan Kapıçam Kınalı Keklik Üretim Merkezi'nde 100 binden fazla keklik yetiştirilip, Türkiye genelinde doğaya salındığını belirtti.

Doğal dengenin yeniden tesisi, sürdürülebilir av yaban hayatı faaliyetlerinin sağlanması için üretilen kekliklerin 3 yıl olan uyum sürecinin daha aza indirilmesini hedeflediklerini dile getiren Kalınkütük, şunları kaydetti:

"Üretim merkezinde çoğaltılarak doğaya bırakılan kekliklerin bir kısmı kaçak avcılar ve yırtıcılar tarafından zayi ediliyordu. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Milli Parklar Genel Müdürlüğü Av Yönetimi Daire Başkanlığı'nın talimatıyla kekliklerin doğaya daha uyumlu yetiştirilmesi için başlatılan çalışma kapsamında istasyonumuzda değişiklikler yapıldı. Kekliklerin insanla temasını azalttık. Doğaya uygun kafesler oluşturuldu. Beslenmeleri ise günde bir defaya mahsus akşamları yapılacak. Önceki sistemde kullanılan yemlik ve suluklar kaldırıldı. Oluşturulan yeni alanlara yabani bitkiler ekildi ve gizlenme alanları yapıldı. Keklikler, yemler serpilerek veya gizlenerek beslenecek."

Doğaya salınan kekliklerin kaçak avcı ve yırtıcılardan korunmları için de farklı uygulamalar hayata geçireceklerini anlatan Kalınkütük, "Kekliklerin doğada tek düşmanı kaçak avcılar değil. Zaten bunlarla ilgili gereken mücadele yapılıyor. Asıl önemli olan kekliğin doğadaki düşmanları, yırtıcılar. Bu kapsamda kafeslerimizdeki kekliklere, uzak durmaları gereken yırtıcıları da tanıtacağız. Onları gördüklerinde kaçmalarını sağlayacağız" diye konuştu.

Kaynak: AA