32 Yıl Önce İdam Edilen ve Halen Mezarı Bulunamayan Veysel Güney'e Anıt Mezar

12 Eylül darbe yönetimi tarafından idam edilen, ancak mezarı bugüne kadar bulunamayan Veysel Güney için Malatya'daki köyünde anıt mezar yaptırıldı.

32 Yıl Önce İdam Edilen ve Halen Mezarı Bulunamayan Veysel Güney'e Anıt Mezar
12 Eylül 1980 darbesinin ardından 11 Haziran 1981 günü Gaziantep'te idam edilen, ancak cenazesi ailesine verilmeyen Veysel Güney için köyünde yaptırılan anıt mezar, yüzlerce kişinin katıldığı bir etkinlikle açıldı. Malatya'nın Hekimhan ilçesine bağlı Davulku köyünde, Güney'in idam edilmeden önceki son mektubunda vasiyet ettiği şekilde yaptırılan anıt mezarın açılışına; Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Devrimci 78'liler Federasyonu üyeleri, Veysel Güney'in babası Ali Güney, Veysel Güney'in ağabeyi Ayhan Güney ve çeşitli siyasi partiler ile kitle örgütü temsilcilerinin de aralarında bulunduğu çok sayıda kişi katıldı.

Etkinlikte konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Tezcan, sözlerine Nazım Hikmet'in "Vasiyet" şiiriyle başlayarak, Veysel Güney'in vasiyetinde belirttiği gibi köyüne gömülemediğini söyledi.

Tezcan, Veysel Güney'in mezarının bulunması için Devrimci 78'liler Federasyonu ve CHP Milletvekili Ağbaba'nın yaptığı çalışmalara teşekkür ederek, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Bugün aslında burada 32 yıl önceki karanlığı konuşmuyoruz. Bugün burada, 32 yıl önce cesaretle davası için, halkı için, bağımsızlık için, emperyalizme ve faşizme karşı verdikleri özgürlük ve demokrasi mücadelesinde, gencecik 20'li yaşlarında cesaretle ölüme gidenleri konuşmuyoruz. Bunun için yoldaşlık ruhuna her zamankinden daha fazla ihtiyacımız var, direnmeye her zamankinden daha fazla ihtiyacımız var."
Milletvekili Ağbaba ise yaptığı konuşmada, geçen yıl ziyaret ettiği Davulku köyünde ailesine ve köylülere anıt mezar yapımı konusunda söz verdiğini belirterek, yaptırdığı anıt mezarın açılışına yurdun dört bir yanından katılan katılımcılara teşekkür etti. Ağbaba, şunları söyledi:
"Veysel Güney, Gaziantep E Tipi Cezaevi'nde savcı nezaretinde idam edilmiş, cesedi ailesine teslim edilmek üzere Yüzbaşı Burhan Erdem’e teslim edilmiş, ancak 32 yıldır ailesine teslim edilmemiştir. Darbeciler Veysel’e bir mezar taşını bile çok görmüştür. Veysel Güney’in yargılanması, idamı, infazı ve devamında yaşananlar aslında 12 Eylül’ün özetidir, 12 Eylül’ün kendisidir. Hukuksuzluğun, keyfiliğin, bu ülkeye yaşatılan acıların özetidir Veysel Güney dosyası. Düşünün ki, idam kararını verenler biliniyor, idamı infaz edenler biliniyor, infazın yapıldığı yer biliniyor, infazda görevli savcı biliniyor, cesedin teslim edildiği yüzbaşı biliniyor ama Veysel’in yeri halen bilinmiyor. Bu utanç tablosunu anlayabilmek, normalleştirmek, bunu sıradan bir olay olarak kabul etmek mümkün değildir."
Veysel Güney'in ağabeyi Ayhan Güney ise, "Bize Veysel'in mezarını vermediler" ifadelerini kullandı.

Devrimci 78'liler Federasyonu adına Ethem Dinçer de yaptığı konuşmada, Güney'in son mektubunu alabilmek için Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na başvurduklarını belirterek, şunları söyledi: "Sadece mektubu vermeyeceklerini düşünerek, dosyanın tamamını istedik. Dosyadan mektup da çıktı. Ama mektubun yanı sıra inanılmaz hukuk skandalları içeren metinler çıktı. Veysel, 11 gün arayla yapılan iki duruşmada alınan kararla idam edildi. Aslında ikinci duruşmayı da yapmayacaklardı, ancak tanık polislerin bazıları şehir dışında olduğu için ikinci duruşmada karar alındı. Bugün en basit trafik suçlarında bile 11 günde mahkemeler bitmiyor. 12 Eylül'ün hukuksuzluğunun en önemli kanıtlarından biri bu dosyadır."
Kaynak: İHA