Türk Filmleri Yeniden Roma'da

3. Roma Türk Film Festivali, Barberini sinemasında yapılan gala ve ödül törenin ardından Uğur Yücel'in yönettiği "Soğuk" filmi ile başladı.

Onursal Başkanlığını Ferzan Özpetek'in yaptığı festival bu yıl 4 gün boyunca 15 Türk filmini İtalyan sinemaseverlerle buluşturacak.

Mete Horozoğlu'nun Türkçe ve Hazal Kaya'nın İtalyanca sunduğu festivalin galasında Türk Sineması'nın "Çirkin Kralı" Yılmaz Güney'in anısına "Festival Onur Ödülü" verildi.

Ödülü Yılmaz Güney adına alan eşi Fatoş Güney, "Yılmaz Güney, geçmişten günümüze uzanan, yaptıklarıyla bugün hala insanları etkileyen bir sanat köprüsü, filmleri bugün hala evrensel ve güncel. Eğer bugün hala yaşasaydı, yine ülkesinin ve tüm dünyanın acılarını gözler önüne sergilemeye devam edecekti. Ben bu ödülü hem Yılmaz Güney adına, hem de ülkesinde ve tüm dünyada insan onuruna karşı, haksızlıklara ve baskılara uğrayanların adına almak istiyorum" dedi.

Fatoş Güney ile beraber sahneye çıkan Güney'in rol arkadaşı Melike Demirağ "Arkadaş" şarkısını seslendirerek geceye renk kattı.

Festivalin gerçekleşmesindeki katkılarından dolayı Festival Başkanı Serap Engin'den bir ödül alan TC Roma Büyükelçisi Hakkı Akil ise Roma Türk Filmleri Festivali'nin düzenlenmesinden duyduğu mutluluk ve onuru dile getirdi. Büyükelçi Akil daha sonra, Festival Onursal Başkanı Ferzan Özpetek ile Festival Başkanı Serap Engin'e birer hediye verdi.

Ödül töreninde söz alan Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Faruk Şahin ise Bakanlığın 32 ülke 40 ayrı noktada düzenlenen Türk film festivallerine destek verdiklerine değindi ve "Roma Türk Film Festivali, bizim gerçekten önemsediğimiz, dikkatle takip edip destekleğimiz ve bundan sonra da destekleyeceğimiz bir festivaldir" şeklinde konuştu.

Festivalin açılış filmi "Soğuk"un yönetmeni Uğur Yücel ve oyuncuları sahneye çıktığı sırada ışıkların yanmaması üzerine Yücel, "Gerek yok, böyle daha iyi, zaten film karanlık" diyerek salondaki izleyicileri güldürdü. Filmi "bir şeyden canı yandığı için" yazdığını ifade eden Uğur Yücel daha sonra filmin konusunu açıklamaya başlayınca Ferzan Özpetek, Yücel'e 'filmi anlattın' diyerek takıldı.

Festivalin galasına Cem Yılmaz ve eşi Ahu Yağtu da katıldı.

Ünlü komedyen Ferzan Özpetek'e sahnedeyken 'şarkı söyle' diye takıldı ve daha sonra istek üzerine festival fotoğrafında yer aldı.

Gecede kırmızı halı töreni sonrasında kameraların karşısına geçen galanın sunucularından Hazal Kaya duygularını "Çok heyecanlıyım, çok mutluyum. İtalyan Lisesi mezunuyum ama bir gün İtalyanca'yı Roma Türk Film Festivali'ni sunmak için kullanacağım aklıma gelmezdi. Burada olmaktan çok gurur duyuyorum" şeklinde ifade etti.

Genç oyuncu Türk sinemasını "Filmlerimiz yurt dışında, özellikle de Avrupa'da bizim çok da algılamadığımız tepkiler görüyor ve bu tepkileri gördükçe gerçekten gurur duyuyorum ben şahsen. İyi şeyler yapıyoruz ve iyi şeyler yapmaya devam edeceğiz bence" şeklinde değerlendirdi.

Mete Horozoğlu ise, Türk film sektörün iyiye gittiğini belirterek, "Daha da iyiye gidecek. Şu an sektörel anlamda, yapım tarafından karşılaştığımız bir takım sorunlar var ama bu sorunlara globalleşen dünyanın kuralları getirildiği zaman çok daha iyi ve karşılığı olan bir yer bulacaktır. 80'den sonra durmuş olan bir sinemanın devamı olarak çok iyi yerlere geldi, inşallah 70'ler zamanındaki dönemimizi aratmayacak bir zamana da geleceğiz diye düşünüyorum"şeklinde konuştu.

Festival Onursal Başkanı Ferzan Özpetek ise kameralar karşısında, "Roma Türk Filmleri Festivali, filminin montajı ve yazdığım bir romanla ilgili çok sıkı bir dönemdeyim, 3 şey bir araya geldi" açıklamasında bulundu ancak roman hakkında bilgi vermedi.

Yıldırım Türker'in senaryosunu yazdığı bir diziyi yöneteceği söylentileri için "Hayır ama çok isterdim, içim sızladı. Çok sevdiğim bir arkadaşım olan Yıldırım Türker'in yazdığı çok güzel, çok başarılı olacak bir dizi ama benim filmim var ve beni gelecek yıla kadar beklemeleri imkansızdı, o nedenle 'hayır' demek zorunda kaldım. Yıldırım Türker'in yazdığı en iyi dizi diyebilirim" yorumunda bulundu.

3. Roma Türk Film Festivali 26-29 Eylül tarihlerinde, Barberini sinemasında düzenleniyor. Festivalin "Usta Saygı" bölümünde Yılmaz Güney'in Arkadaş, Umut ve Sürü filmleri İtalyan sinemaseverlerle buluşacak. Festival kapsamında Derviş Zaim'in yönettiği "Devir", Reha Erdem'in senaryosunu yazıp yönettiği "Jin", Deniz Akçay'ın "Köksüz" ve Belmin Söylemez'in "Şimdiki zaman" filmleri gösterilecek.

Festivalin 'Türkler Neye Güler' bölümünde "Eyvah Eyvah 2" ve "Hükümet Kadın" filmleri yer alırken kısa filmler seçkisinde Belleksiz, Buhar, Evren'in Sonu, İstirahat Odası ve Musa İtalyan izleyicilere sunulacak.
Kaynak: İHA