Oğuzlar'da Ceviz Festivali Coşkusu

Çorum Oğuzlar Belediyesi tarafından bu yıl 14. düzenlenen geleneksel Altınkoz Kültür-Sanat Etkinlikleri ve Ceviz Festivali başladı.

Oğuzlar'da Ceviz Festivali Coşkusu
Cumhuriyet meydanında Atatürk anıtına çelenk sunulması, festivali meşalesi yakılması ve mehter gösterisi ile başlayan ceviz festivali açılış programına Vali Yardımcısı Fikret Zaman, AK Parti Çorum Milletvekili Cahit Bağcı, Oğuzlar Kaymakam Vekili Hakan Engin, Oğuzlar Belediye Başkanı Ali Uyanık, Dodurga Belediye Başkanı Bekir Kılıç, Uğurludağ Belediye Başkanı Adem İpek, Osmancık Belediye Başkanı Bekir Yazıcı, AK Parti Çorum İl Başkanı Ahmet Sami Ceylan ve vatandaşlar katıldı.

Festivalin açılış konuşmasını yapan Oğuzlar Belediye Başkanı Ali Uyanık, gelişen ve globalleşen dünyada ülkelerden daha çok, markalar ve marka kentler yarıştığına dikkat çekti.

Oğuzlar 77 cevizi ve Oğuzlar'ı bu yarışta bir adım daha ileriye taşıyabilmek için yoğun bir şekilde çalışma yaptıklarını dile getiren Uyanık, "Bu dağlar arasında bir gelişmişlik vahası oluşturarak; sosyal, ekonomik ve kültürel olarak kalkınmasını sağlamış, Oğuzlar halkının yaşam kalitesini sürekli artırarak, tarım turizm ve kültürel etkinliklerin, cazibe merkezi, marka kent, Oğuzlar için büyük çaba sarf ediyoruz. Bunun meyvelerini almaya başladık Markalaşma yolunda önemli mesafeler alındı" diye konuştu.

Anadolu’dan bir yıl doğduğunu ve adının Oğuzlar olduğunu dile getiren Uyanık, toplumun tüm kesimlerinin desteği ile ilçenin önündeki sis perdesinin aralandığını dile getirdi. Marka kent hayalinin gerçekleşmesinin biraz zaman alabileceğini ancak sabırlı olduklarını dile getiren Uyanık, 9 yılda 90’ın üzerinde projeyi hayata geçirdiklerini dile getirdi.

Hayata geçirdikleri en önemli projelerin başında sulama projesi ve Obruk Barajı kenarında yaptıkları sosyal tesislerin geldiğine dikkat çeken Uyanık, ilçenin turizm merkezi haline gelmesi noktasında en büyük engelin aşıldığına vurgu yaptı.

İlçe halkının ceviz ve ceviz fidanı üretiminde büyük bir deneyim ve bilgi birikimine sahip olduğunu vurgulayan Uyanık, ilçenin ceviz ticaretinde söz sahibi olduğunu ve Türkiye'de ceviz borsası konumunda olduğunun altını çizdi. Bu yıl 100 bin ceviz fidanını toprakla buluşturduklarını açıklayan Uyanık, ülkede ceviz üretimindeki açığı kapatma derdinde olduklarını dile getirdi.

Uyanık, önümüzdeki 10 yıllık süreçte tarım, hayvancılık ve turizm ve diğer alanlarda Oğuzlar’a 400 milyon TL’lik bir ekonomik girdi sağlamayı planladıklarını belirterek, bunun ilçeyi dünyanın önde gelen yerleşim birimleri arasında yer almasını sağlayacağını sözlerine ekledi.

AK Parti Çorum Milletvekili Cahit Bağcı ise,Türkiye'de bir marka olan Oğuzlar 77 cevizi ve ilçenin tanıtımına katkıda bulunacağını söyledi.

Bağcı, cevizin Oğuzlar için kıymetli bir değer olduğunun altını çizdi.

Vali Yardımcısı Fikret Zaman ise, festivallerin iller ve ilçelerin tanıtımında önemli bir rol oynadığını belirtti.

Türkiye’nin her köşesinin ayrı bir güzelliğe sahip olduğunu dile getiren Zaman, Çorum’un ayrı bir güzelliğe sahip olduğunu, kentteki girişimcilerin yatırımlarıyla ile katma değer sağladığını sözlerine ekledi.

Yapılan konuşmaların ardından festivali kapsamında ceviz ürünleri ve çeşitli yarışmalarda dereceye girenler ödüllendirildi. Ödül törenin ardından sahne alan Çorum Belediyesi mehter takımının gösterisi büyük beğeni topladı.

Programda ayrıca açılan ceviz ürünleri standı yoğun ilgi gördü. Ceviz ürünleri standını gezen protokol üyelerine stantta cevizden ürünlerinden yapılan yiyeceklerden ikram edildi.
Kaynak: İHA