Koreliler'den Gazilere ve Torunlarına Jest

Kore Cumhuriyetince Kayserili 5 Kore gazisi adına gönderilen şeref madalyaları, gazilere ve yakınlarına törenle takdim edildi. Törende, 10 gazi torununa ise eğitim bursu verildi.

Kayseri Valisi Orhan Düzgün, Orduevi'nde düzenlenen törende yaptığı konuşmada, Türk Silahlı Kuvvetlerinin 63 yıl önce dünya barışını ve kardeşliğini tesis etme adına Kore'ye asker gönderdiğini anımsatarak, "TSK'nın, oradaki mazlum milletin yanında yer alması ne kadar önemliyse, ne kadar büyük bir fedakarlıksa, Kore Cumhuriyeti'nin de bu fedakarlığı unutmayarak aradan yıllar geçmiş olmasına rağmen bir vefa borcu olarak Türkiye ve Kore gazileriyle ilişkileri en üst seviyede tutması gerçekten takdire şayandır" diye konuştu.

Kore'ye 6 yıl önce gittiğini ve oradan çok güzel hatıralarla döndüğünü anlatan Düzgün, şunları söyledi:

"Koreliler arasında Türklerin kardeşliği, Türklerin fedakarlığı o kadar yaygınlaşmış ki gerçekten bu iki ülke ilişkilerinin bundan sonra da aynı sıcaklıkta devam etmesini canı gönülden arzu ediyoruz. Kore Cumhuriyeti Devleti'ne buradan teşekkür ederken, şehitlerimizi ve hayatını kaybeden gazilerimizi rahmetle anıyor, aramızda bulunan gazilerimize de sağlıklı uzun ömürler diliyorum."

Kore Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği Savunma Ataşesi Albay Jooseong Han ise salondakilere "kan kardeş" diye hitap ederek, Türk milletinin desteğini sonsuza dek unutmayacaklarını belirtti.

Kore gazilerine seslenen Han, "Sizler, sonsuza dek bizim kardeşlerimizsiniz. Bize gösterdiğiniz fedakarlığı ve kan kardeşliğini hiçbir zaman unutmadık ve sonsuza dek unutmayacağız. Sizin çocuklarınız ve torunlarınız da aynı zamanda bizim çocuklarımız ve torunlarımızdır. Yaşasın Kore gazileri, yaşasın Türkiye" ifadesini kullandı.

Törende, Kore Cumhuriyetince, gaziler Hasan Göçer, Ali Yılmaz, Hasan Çakır, Bekir Bican ve İbrahim Kara adına gönderilen şeref madalyaları takdim edildi.

Vali Düzgün, gazi Göçer'e, Garnizon Komutan Vekili Tuğgeneral Aydoğan Aydın ise gazi Yılmaz'a madalyasını verdi. Yaşamını yitiren diğer 3 Kore gazisinin madalyası ise yakınlarına teslim edildi.

Kentte yaşamını sürdüren Kore gazilerinin üniversite ve ortaöğretim öğrencisi 10 torununa eğitim burslarının verildiği törende, Kore Savaşı'nı anlatan filmin izlenmesi sırasında duygu dolu anlar yaşandı.

Törene, Kore gazileri ve aileleri ile Kayseri Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Serdar Altuntuğ, İl Jandarma Komutanı Albay Halil Uysal, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Genel Başkanı Şükrü Tandoğan ve Kayseri Şube Başkanı Osman Balcı katıldı.

Kaynak: AA