Fethiye'de 'Müşteri Kazaları ve Tazminat Davaları Semineri' Dezinlendi

Fethiye Otelciler Birliği tarafından "Müşteri Kazaları ve Tazminat Davaları" konulu seminer düzenlendi.

Ölüdeniz beldesindeki bir otelde, turizm merkezlerinde turistlerin karıştığı kazaların önlenmesi ve sonrasında doğabilecek tazminat davalarında mağdur olmamaları için Jewel in the Crown Holidays firmasıyla ortaklaşa düzenlenen semire konuşmacı olarak İngiltere'nin Fethiye Fahri Konsolosu Ahmet Dördüncü ile Jewel in the Crown Holidays yetkilisi Esma Cadıl Revell katıldı.

Dördüncü, seminer için konsolosluklardaki kayıtlardan turistlerin en çok rastladıkları kazaları tespit etmeye çalıştıklarını söyledi.

Turistlerin karışıp yaralandıkları vakaların başında otel merdivenlerinden düşme geldiğini belirten Dördüncü, bir otelde merdivenlerden düşme sonucu ölüm vakasına da rastladıklarını ifade etti.

Dördüncü, ölüm vakasında alkol unsuru olduğunu ancak olayın meydana geldiği tesisin merdivenlerinin, yeni çıkan sağlık ve güvenlikle ilgili kanununa uygun olup olmadığının bilinmediğini kaydetti.

Havuz kenarında düşüp yaralanmaların da çok fazla olduğunu belirten Dördüncü, "Turizmden bir şekilde para kazanan ve gelir elde eden ülke için bu olayların artık yaşanmaması lazım. Balkondan düşme sonucu ölümümüz var, bu da çok enterasan. Acaba yapılan balkonda mı yeterince güvenlik tedbiri yok gibi bir takım şüpheler oluşuyor. Bu tür olayları iyi incelemek gerekli" dedi.

Dördüncü, konsolosluk olarak kendilerine yansıyan yaralanma ve ölümlü olaylardan birisinin de trafik kazaları olduğunu, geçen yıla ait 10 trafik kazası kaydı bulunduğunu ifade etti.

Kendilerine yansımayan birçok kaza olabileceğini, bu nedenle tur operatörlerinin ve otelcilerin bu tür olaylardan kendilerini haberdar etmelerini isteyen Dördüncü, şöyle devam etti:

"Adli olaylar, tecavüz, taciz, önemli trafik kazaları, önemli hastanelik olayları bize mutlaka bildirin. Konsolosluk olarak hem Türk makamlarına hem de mağdura, tur operatörüne ve otel işletmesine faydamız oluyor. Bütün çabalarımıza rağmen hala bizden bir çekinme var. Bize iletilmeyen tecavüz, ciddi yaralanmalar gibi vakalar var. Bunları üçüncü kişilerden tesadüfen öğreniyoruz. Bize bilgi vermeniz çok önemli."

Dördüncü, bölgede denizde boğulma vakalarına da rastladıklarını, geçen ay aynı gün içerisinde yarım saat arayla 2 İngilizin denizde boğulduğunu söyledi.

Bölgede bar kavgaları sonucu yaralanan turistler olduğuna dikkati çeken Dördüncü, şöyle konuştu:

"Bar kavgaları bu yılın meşhur olaylarından birisi. Bir barda Türkler ve İngilizler birbirine girdi. Sonuçta olay basına yansıdı ama davacı ve şikayetçi olmadığı için tatlıya bağlandı. Basına yansıdığı için biz her hafta büyükelçilik ve başkonsoloslukta toplantı yapıyoruz. Biz de orada bu olay nedeniyle Fethiye olarak yer aldık. Bu olaylar ilçe turizminin yanında ülke turizmine de zarar veriyor."

Revell ise turizm merkezlerinde rastlanan kazaları engellemek için düzenlenen toplantıda görüş alışverişinde bulunduklarını söyledi.

Toplantıda bazı örnekler sunarak olayların önlenmesi ve sonrasında yapılması gerekenleri anlatan Revell, konuşmasına şöyle devam etti:

"Toplantıda turizm sektörü temsilcilerini bilgilendirerek kazaların önüne geçmeyi hedefledik. Bu kazalar olduktan sonra bununla doğru bir şekilde ilgilenelim ki hem maddi hem de manevi kayıplar minimuma insin. Umuyorum ki bu toplantıdan çıkınca bu bilgiler paylaşıldığı zaman gelecek yıl otelcilerimizin kazaları yüzde 10 oranında azalacak."

Kaynak: AA