Davutoğlu'nun New York Temasları

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, BM Genel Kurul toplantıları için bulunduğu New York'ta bir dizi görüşmeler gerçekleştirdi.

İlk olarak BM Genel Kurul'u eski Başkanı Vuk Jeremic ile bir araya gelen Bakan Davutoğlu, Jeremic'i başarılı geçen Genel Kurul Bakanlığından dolayı tebrik etti. Görüşmede, BM gündemindeki çeşitli konular, Balkanlardaki durum ve bölgesel meseleler hakkında görüş alış verişinde bulunuldu.

Davutoğlu daha sonra Sudan Dışişleri Bakanı Ali Ahmed Karti ile görüştü. Görüşmede Sudanlı Bakan Sudan-Güney Sudan ilişkiler hakkında bilgi verdi. Bu konuda yapılan görüş alış verişinde Bakan Davutoğlu THY'nin aynı seferde Hartum ve Juba'ya yapmayı öngördüğü ve barış uçuşu olarak adlandırılan seferlerin yakında başlayacağını belirtti.

Sudanlı Bakan ayrıca ülkesinde son günlerde başlayan ekonomik tedbirleri protesto amaçlı gösteriler hakkında bilgi vererek, Sudan ekonomisini iyileştirmek için gösterdikleri çabalar çerçevesinde Türkiye ile ilişkilere ve Türk yatırımcıların Sudan'daki faaliyetlerine büyük önem verdiklerini söyledi.

Bakan Davutoğlu bu görüşmesinin sonrasında da Güney Afrika Dışişleri Bakanı Maite Nkoana ile bir araya geldi. Görüşmede ikili ilişkilerin yanı sıra küresel yönetişim yapılarının reform edilmesi ihtiyacı ve bu kapsamda BMGK reformu ele alındı. İki Bakan da bölgesinde ve ötesinde giderek artan şekilde etkinlik gösteren ve bir çok uluslararası meselede benzer görüşlere sahip olan Türkiye ile Güney Afrika'nın bu konularda daha yakın eşgüdüm ve işbirliği içinde olması konusunda mutabık kaldılar. Türkiye'nin özellikle Somali'deki yardım faaliyetlerini yakından izlediklerini ve takdir ettiklerini, bu çerçevede Somali'de istikrarın tesisinden rahatsızlık duyan El Shabab'ın bu ülkede niye Türk çıkarlarını hedef aldığını da gayet iyi anlayabildiklerini söyleyen GAC'li Bakan, en kısa zamanda Türkiye'yi ziyaret etmek istediğini ifade etti.

Görüşmede ayrıca Suriye ve Mısır'daki durum da ele alındı.

Son olarak Brezilya Dışişleri Bakanı Luis Alberto Figueiredo Machado ile görüşen Davutoğlu, Brezilyalı muhatabını yeni görevinden dolayı tebrik etti. İki Bakan uluslararası alanda iki yükselen güç konumundaki Türkiye ile Brezilya'nın geçmişte olduğu gibi önümüzdeki dönemde de uluslararası meselelere ilişkin olarak yakın işbirliğine devam etmesi konusunda mutabık kaldılar. Bakanlar bu çerçevede, 2010 yılı Mayıs ayında Türkiye ile Brezilya'nın İran'ın nükleer programına ilişkin olarak sağladığı anlaşmanın bugün gelinen aşamada kaçırılmış bir fırsat olarak görüldüğünü ve sırf bu anlaşmanın dahi Türkiye ile Brezilya'nın ortak yapıcı gücünü ortaya koyduğunu ifade ettiler. Görüşmede daha sonra Suriye ve Mısır'daki durum ele alındı.
Kaynak: İHA