Türkiye, 2035'e Kadar Uzaya Mekik Gönderecek

Türkiye 2035'e kadar uzaya mekik gönderecek.

11. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Şurası'nın Sonuç Bildirgesi açıklandı.

Gelişmiş ülkelerin birçoğunun ulaştırma ve iletişim yatırımlarının bilincinde olarak, yarının vizyonunu şekillendirmeye çalıştığı vurgulanan bildirgede, Türkiye olarak "sürdürülebilir ulaştırma" temasının yanında, ülkenin coğrafyasında ve diğer ülkeler ile bağlantısında en etkin ulaşım ve en hızlı iletişimi "istisnasız herkes için her an sağlamaya" yönelik bir vizyon belirlendiği ifade edildi.

Bildirgede belirtilen hedeflere göre, 2035 yılına kadar 6 bin kilometre ilave hızlı tren hattı yapılarak Türkiye'nin demiryolu ağı 31 bin kilometreye çıkartılacak. Söz konusu dönemde yüksek teknoloji altyapısına sahip demiryolu sanayisinin tamamlanması ve demiryolu ürünlerinin dünyaya pazarlanmasının, demiryolu ağının diğer ulaştırma sistemleri ile entegrasyonunu sağlayacak şekilde akıllı ulaşım altyapıları ve sistemlerinin geliştirilmesinin, uluslararası kombine taşımacılık ve hızlı tedarik zinciri yönetiminin kurulması ve yaygınlaştırılması, demiryolu araştırması, eğitim ve sertifikasyon konusunda dünyada söz sahibi olunması sağlanacak.

Boğazlar ve Körfez Geçişlerinde demiryolu hat ve bağlantılarının tamamlanarak Asya-Avrupa-Afrika kıtaları arasında önemli bir demiryolu koridoru haline getirilecek. Demiryolunun yük taşımacılığındaki payı yüzde 20'ye, yolcu taşımacılığındaki payı ise yüzde 15'e ulaştırılacak.

-Otoyol uzunluğu 12 bin kilometreye ulaşacak

Karayollarında ise 2035 yılına kadar akıllı araçların, akıllı ulaşım sistemleri ve diğer araçlarla etkileşimde olduğu akıllı yol ortamının otoyollar ve devlet yollarında tesis edilecek. Geleneksel fosil yakıtlı taşıtlar yerine yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanan taşıtlara yönelik teşvikler sağlanacak.

Yolların üzerine yerleştirilecek güneş panelleri ile üretilecek yenilenebilir enerjinin elektrikli araçların kullanımına sunulacak. Otoyol uzunluğu, yapılması planlanan 4 bin130 kilomtre otoyol ile birlikte 2035 yılına kadar 12 bin kilometreye çıkarılacak.

-Uzaya mekik gönderilecek

Havacılık ve Uzay Teknolojilerinde roket ve uydu itki sistemlerinin, roket teknolojilerinin, optik ve uydu takip teleskoplarının, uzay teknolojilerine yönelik malzemelerin ve nanoteknoloji ürünlerinin yerli imkanlarla üretim yeteneği kazanılacak. Uzay Mekiği Projesi gerçekleştirilecek.

2035 yılına kadar, uzaya güneş enerjisinden elektrik üreten güneş panelleri yerleştirilerek, buradan üretilecek elektrik enerjisini radyo frekans dalgaları ile Türkiye dahil dünyanın herhangi bir yerine ulaştırılması sağlanacak.

-"Denizci millet, denizci ülke" olunacak

Deniz ticaret filosu ve denizyolu taşımacılığı, deniz yapıları, denizde seyir, can, mal ve çevre emniyeti, denizcilik eğitimi, kültürü ve turizmi, Ar-Ge ve deniz teknolojileri alanlarının her birinde, bölgesinde lider, uluslararası denizcilik arenasında da ilk sıralarda yer alan "Denizci millet, denizci ülke" olunması sağlanacak.

Türkiye'nin bilgi toplumuna dönüşümünü tamamlamak üzere bilgi ve iletişim teknolojilerinin yaygın ve etkin kullanılması ile bu teknolojilerin üretiminde yerli katma değer artırılacak.

Bilgi ve iletişim teknolojileri sektörünün büyümesi teşvik edilecek; bilgi tabanlı ekonomiye dönüşüm, sosyal refah artışı ve nitelikli istihdamın geliştirilmesi amacıyla bilgi ve iletişim teknolojilerinin etkili bir araç olarak kullanılacak. 2035 yılına kadar genişbant erişim büyüklüklerinde, siber güvenlik konusunda ve posta alanında Avrupa'nın en iyi ilk 5 ülkesi içerisine girilmesi sağlanacak.

Toplu taşıma hizmetleri geliştirilerek raylı sistemlerin tüm kentlerde yaygınlaştırılacak. Temiz yakıt ve enerji verimliliği yüksek taşıt teknolojileri ile Akıllı Ulaşım Sistemlerinin tüm kentlerde etkin kullanımı sağlanacak.

Can, mal ve çevre emniyeti göz önünde bulundurularak madenlerin ve tarım ürünlerinin, limanlara ve terminallere iletiminin boru hatlarıyla sağlandığı bir şebeke oluşturulacak. İstanbul ve diğer büyük şehirlerden katı atıklarının atık işleme sahalarına iletimleri, yer altından geçen boru hattı şebekeleriyle sağlanacak.

Kaynak: AA