THK'nın Yardım Toplama Yetkisinde Yapılan Değişiklik

Türk Hava Kurumu Genel Başkanı Osman Yıldırım, 5 kurum adına yürüttükleri yardım toplama faaliyetinin yönetmelik değişikliğiyle kaldırıldığını, bütçelerinde yüzde 7 pay tutan bu yardımlardaki olası kaybın tasarrufla dahi ikame edilebileceğini söyledi.

THK Genel Başkanı Yıldırım, Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren "Yardım Toplama Esas ve Usulleri Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" ile ilgili THK Menemen Şubesi'nde AA muhabirine açıklama yaptı.

THK'nın 1999 yılından bu yana Sosyal Yardımlaşma Vakfı, Kızılay, Diyanet İşleri Vakfı ve Çocuk Esirgeme Kurumu ile kendisi adına fitre, zekat ve kurban derisi topladığını, geçen yıl toplanan 15 milyon liralık yardımın yüzde 40'ının THK'ya kaldığını belirtti.

Yapılan düzenlemeyle 5 kurum adına yardım toplama yetkisinin kaldırıldığını, THK'nın kamu yararına bir örgüt olarak fitre, zekat ve kurban derisi toplamaya devam edeceğini belirten Yıldırım, yardımların gönüllülük esasına dayanacağını belirtti.

Yardım konusunda zorunluluk getirilmesine kendilerinin de taraftar olmadığını belirten Yıldırım, "Yıllardır yasak olmasına rağmen bir çok dernek ve kurum kurban derisi topluyordu. Burada bir kaos vardı, Hükümetin düzenlemesiyle bu kaos önlenmiş oldu. Kimse kimsenin hayrını elinden zorla alamaz, vatandaş kime isterse ona verir. THK son yıllarda yaptığı güzel çalışmalarla, üniversitesiyle, havacılık eğitim merkezleriyle, yangın uçakları ve ambulans helikopterleriyle halkımızın takdir ve beğenilerini kazandı. Biz halk tarafından desteklenen bir kurum olmaya devam edeceğiz" dedi.

Düzenlemeyle kurumun gelirlerinde ne kadarlık bir düşüş olacağını kestirmenin mümkün olmadığını ancak çok fazla bir değişiklik olmasını beklemediklerini ifade eden Yıldırım, kamuoyunda deri toplama konusuyla gündeme gelen bir kurum olmak istemediklerini, havacılık ve kamu hizmetleriyle anılmak istediklerini söyledi.

Yıldırım, şöyle devam etti:

"Bundan sonra yaptığımız işleri anlatarak yardım toplayacağız. Zaten son 4 yıldır kimseyi zorlamadık. Verenden de Allah razı olsun vermeyenden de. Halkımız arzu ederse, bizim yaptıklarımızı beğeniyorsa bize versin, vermiyorlarsa da canları sağolsun. Biz yalnız fitre, zekat ve kurban derisi gelirleriyle yaşamıyoruz. Bizim gelirlerimizin içindeki payı yüzde 7'dir. Biraz tasarruf yapar onu yine karşılarız."

Kaynak: AA