Son Balıkçı Teknesini Torununa Yapıyor

Trabzon'un Çarşıbaşı ilçesinde evinin altındaki atölyede balıkçı teknesi yaparak geçimini sağlayan Hikmet Terzi, son tekneyi torunu için inşa ediyor.

Kerem Mahallesi'ndeki dört katlı evinin altında bulunan 50 metrekarelik, iki bölümden oluşan atölyesinde bugüne kadar 49 balıkçı teknesi inşa eden 74 yaşındaki Terzi, AA muhabirine, 45 yıl balıkçılık yaptıktan sonra 20 yıl önce "baba mesleği" dediği tekne yapımına başladığını söyledi.

Atölyesinin dar, imkanlarının kısıtlı olmasına rağmen tekne yapımını sevdiği için mesleğinde hiçbir zaman zorlanmadığını anlatan Terzi, yapımı yaklaşık 4 ay süren iyi bir tekne için kestane, gürgen ve kiraz kerestelerinin kullanılması gerektiğine işaret etti.

Kerestelerin temininin ardından imalata başladığını belirten Terzi, "Zaman zaman yolu olmayan ormanlardan zorluklar çekerek ağaç temin etmeye çalışıyorum. Kimi zaman da tekne siparişi verenlerden uygun ağaç getirmelerini istiyorum. Ağaçların temininden sonra kurumaları için 3 ay bekliyorum. Ardından atölyemde tekne için istenen ölçülere göre ağaçları şekillendiriyorum. Genellikle yaptığım teknelerden sadece ustalık parası alıyorum. Normal şartlarda bir tekne 30 ya da 40 bin liraya mal olurken ben teknelerimi motoru hariç 10 bin liraya mal ediyorum" dedi.

Müşterilerinin genellikle yakın çevresinden oluştuğunu belirten, riparişler için herhangi bir plan kullanmadığını dile getiren Terzi, "Kayıkları belli bir plana göre yapmıyorum. Sadece tekneyi isteyen kişiye boyu ve eni kaç metre olsun diye sorarım. Ona göre derinliğini hesaplar, kayığı yapar ve müşterime teslim ederim" diye konuştu.

-"Yaptığım tekneleri görünce gurur duyuyorum"-

Bugüne kadar yaptığı 49 tekneyle ilgili şikayet almadığını söyleyen Terzi, "Tekne imalatından önce uzun yıllar balıkçılık yaptım. Bu nedenle bir balıkçının teknede nelere ihtiyaç duyduğunu iyi biliyorum. Tekne yapımını babamdan öğrendim. Genelde müşterilerim kayığa çocuğunun veya torunun ismini veriyor. Ben hiç isim koymadım ama yaptığım kayıkları denizde görünce gurur duyuyorum. İşte onu ben yaptım diyorum ve kayığı uzun uzun denizde izliyorum" ifadelerini kullandı.

-"50'nci teknem torunuma"-

Yaşlanması nedeniyle çalışmakta kimi zaman zorlandığını ifade eden Terzi, torununun isteğini geri çeviremediğini, yapımına başladığı son tekneyi torununa hediye ederek mesleğini bırakacağını kaydetti.

Terzi, "Torunumun 'dede bana da bir tekne yapar mısın' isteğini geri çeviremedim ve 50'nci teknemi onun için yapacağım. Kerestesini kendisi topladı bize de yapmak düştü. Ben de ustalığımı son kez torunum için gösteriyorum. Bu benim yaptığım son ancak en büyük tekne olacak. Artık daha fazla dizlerimin üzerine duramıyorum. 20 yıl boyunca çeşitli ebatlarda balıkçı teknesi yaptım. En küçük balıkçı teknem 4.5 metre, bu tekne ise 9.5 metre uzunlukta, teknelerimin en büyüğü olacak" dedi.

Kaynak: AA