İzmir, İş Kazaları ve Meslek Hastalıklarında Birinci

Türkiye'nin lokomotif sektörlerinin başında gelen kimya sektörünün sorunları İzmir Ticaret Odası'nda (İTO) düzenlenen bir toplantıda tartışıldı.

Toplantıya İTO Yönetim Kurulu üyeleri, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu İzmir Grup Başkanı Şuayip Er, iş müfettişleri ve kimya dalında faaliyet gösteren katılımcılarla birlikte gerçekleşti. İşyerinde sağlık ve güvenlik şartlarının sağlanmasıyla söze başlayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu İzmir Grup Başkanı Şuayip Er, iş yerinde sağlık ve güvenlik şartlarının sağlanması gerektiğini ifade ederek, 2012’de Türkiye'de meydana gelen iş kazalarının oranını açıkladı.

Er, meslek hastalıklarının ve kazalardan hayatını kaybedenlerin oranında İzmir’in ilk sırada olduğunu söyledi.

İTO olarak kimya sektörüne özel önem verdiklerini ve 800 oda üyesinin kimya sektöründe faaliyet gösterdiğini belirten İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Vekili Akın Kazançoğlu İSE; "74. Meslek Komitemizin öncülüğünde Kimya Sektörünün Sorunları ve Çözüm Önerileri Toplantısı’nı düzenliyoruz. Amacımız, sektörün sorunlarını tartışmak ve çözüm önerileri oluşturmak. 22 bin firmanın faaliyet gösterdiği, 230 bin çalışanı olan ve 2bin 600 madde ve müstahzarın üretildiği dev bir sektör. Bu sektör 2012’yi 17,6 milyar dolar ihracat ile bitirdi, Avrupa’daki durgunluktan pek etkilenmedi." dedi.

Rekabet gücünü artıracak, teknoloji ve Ar-Ge içeriği yüksek, büyük ölçekli ve katma değeri yüksek yatırımların teşvik edilmesi gerektiğini belirten Akın Kazançoğlu, şöyle konuştu:
"Büyük maliyetlere karşı teşvik mekanizmasının oluşturulması son derece önemli. REACH uyum standartlarının sağlanması ve tüm ürünlerin bu kapsamda sertifikalanması ihracatçıya ciddi yük getiriyor.’’ Bu konudaki çalışmalarını sürdüreceklerini belirten Kazançoğlu, yapılan ve yapılacak olan toplantıların kimya sektörünün sorunlarının analiz edilmesi, iş sağlığı ve güvenliği ile Ekonomi Bakanlığı Destekli İhracat Projesi’ne (Ur-Gr) ilişkin hususlarda bilgi edinilmesi açısından son derece önemli olduğunu söyledi.

Kaynak: İHA