Döviz ve Altındaki Dalga, 'İkinci El Otomobil Piyasası'Nı Vurdu

Yurt dışındaki gelişmelere bağlı olarak son dönemde döviz ile altın fiyatlarının dalgalı bir seyir izlemesi ve yaklaşan kış ayları öncesinde büyük harcama yapmaktan kaçınan tüketici eğilimi nedeniyle, kullanılmış otomobil piyasasının durma noktasına geldiği bildirildi.

Bursa Oto Galericileri Sitesi Başkanı Rasim Hazar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ikinci el oto piyasası için "ölü sezon" olarak nitelendirilen kış sezonu yaklaşırken, büyük bir durgunlukla karşı karşıya olduklarını söyledi.

Hazar, bu yıl ilkbahar ve yaz aylarında umduklarını bulamadıklarını, şimdi de sonbaharda, kış gelmeden kış aylarının durgunluğunu yaşadıklarını ifade ederek, "Biz kışı sonbaharda yaşamaya başladık" dedi.

Bu durgunluğun çeşitli nedenlerinin bulunduğunu ancak şu anda döviz kuru ve altın fiyatlarındaki dalgalanma ile yaklaşan kış aylarının öne çıktığını vurgulayan Hazar, şöyle konuştu:

"Yurt dışı gelişmelere bağlı olarak, son dönemde döviz ile altın fiyatları son derece dalgalı, bir iniyor bir çıkıyor. Bu yüzden yatırımını altın ya da dövizde bulunduranlar mevcut durumunu, 'zarar ederim' ya da 'belki daha fazla kar sağlarım' düşüncesiyle bozmak istemiyor. Ayrıca kış ayları yaklaşıyor. Eğitim ve ısınma gibi ilave giderler, aile bütçelerine yeni yükler getirecek. O nedenle tüketiciler genelde kış yaklaşırken, büyük çaplı harcama yapmaktan kaçınıyor. Kış aylarının kullanılmış otomobil piyasası açısından 'ölü sezon' olarak görülmesinin en önemli nedenlerinden biri de bu. İşlerin tadı tuzu yok."

Hazar, otomobil satamadıkları gibi satacak otomobil de bulamadıklarını belirterek, "Özetle, otomobil alan da yok satan da. Sürekli dalgalanan döviz kuru ve altın yüzünden kimse mevcut durumunu bozmuyor, yastık altındaki parasını çıkarmak istemiyor, arabası olan mevcut aracına biniyor" görüşünü dile getirdi.

-''Kapora dolandırıcılığına dikkat"

İnternet üzerinden yapılan satışlarda karşılaşılan "kapora dolandırıcılığı"nın son günlerde yeniden artış gösterdiğine de değinen Hazar, ikinci el araç satılan bazı internet sitelerine piyasanın çok altında fiyatlarla araç ilanı bıraktıktan sonra telefonla kendilerine ulaşan ve fiyatı uygun aracı kaçırmak istemeyen alıcılardan, birkaç milyar lira kapora talep edip, paranın banka hesaplarına yatmasının ardından ortadan kaybolan dolandırıcılarla ilgili çok şikayet olduğunu belirtti.

Hazar, bu tür durumlarla karşılaşmamak için vatandaşlara, satış aşamasında ve sonrasında muhatap bulabilecekleri adresleri tercih etmeleri ya da iyi araştırma yapmaları uyarısında bulundu.

Kaynak: AA