1. Ulusal Sille Sempozyumu

Farklı kültürlerin tarih boyunca bir arada uyum içinde yaşadığı antik dönem yerleşim birimi Sille'nin, daha iyi tanıtılması amacıyla düzenlenen "1. Ulusal Sille Sempozyumu" başladı.

Necmettin Erbakan Üniversitesi, Selçuklu Belediyesi ile Silleyi Kalkındırma ve Tanıştırma Derneği tarafından Anemon Otel'de düzenlenen sempozyumda, Sille'nin tarihi ve kültürel değerlerini daha iyi tanıtmak için yapılacak çalışmalardan bahsedildi.

Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Sille'nin yetiştirdiği sanatkarlar ve ticarete yaptığı katkılarından dolayı, Selçuklu'ya başkentlik yapmış olan Konya'daki yerinin önemli olduğunu söyledi.

Sille'nin, uluslararası alana açılmasıyla ülkede ve yurt dışında daha önemli yer tutacağını belirten Şeker, "Sille, Konya'nın ve ülkemizin bir değeri, saklı hazinesi... İnşallah son dönemde yapılan güzel ve özverili çalışmalarla bu saklı hazine ortaya çıkarılmış olacak" diye konuştu.

1. Ulusal Sille Sempozyumu Organizasyon Komitesi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ali Kapar ise iki gün sürecek ve 7 oturumdan oluşacak sempozyumda, Sille'nin tarihi, coğrafi, mimari, kültürel ve sanatsal yönü hakkında tebliğlerin sunulacağını ifade etti.

Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay da Sille'de önemli restorasyon çalışmaları yaptıklarını, bu çalışmalarla beldenin tarihi yapısının yeniden ortaya çıktığını dile getirdi.

Sempozyumun ise beldenin kültürel yapısını ortaya koyacağını vurgulayan Altay, "Konya, inanç turizmi açısından önemli merkez. İnşallah Sille, Konya'ya gelenlerin ziyaret edeceği, önemli tur organizasyonlarının ziyaret haritasında yer alacak merkez haline gelecek. Otelleri, hediyelik eşya dükkanları ve Sille'nin yöresel ürünleri artık daha iyi değerlendirilecek" dedi.

Açılış konuşmalarının ardından, Sille'nin tarihi ve kültürel yapısının ele alındığı fotoğraf sergisi gezildi. Daha sonra, Dokuz Eylül Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Şeker başkanlığında sempozyumun ilk oturumu gerçekleşti.

Programa, AK Parti Konya Milletvekilleri Mustafa Kabakcı, Ayşe Türkmenoğlu, İlhan Yerlikaya ile Silleyi Kalkındırma ve Tanıştırma Derneği Başkanı Hikmet Yanartaş da katıldı.

Kaynak: AA