İzmir'deki Dolandırıcılık Davası

İzmir'de Bornova İşitme Engelliler Spor Kulübü, Hatay Sağırları Koruma Derneği ve Karşıyaka İşitme Engelliler Derneği üyesi sağır ve dilsiz kişilerin "algılama yeteneğinin zayıflığından yararlanarak" dolandırıcılık yaptıkları ileri sürülen, işitme ve konuşma engelli 4 sanığın 2 ile 133 yıl arasında değişen hapis cezası istemiyle yargılanmalarına başlandı.

İzmir 1. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, işitme ve konuşma engelli sanıklar Rahime G, Samed A, Sami Ö., Mehmet A. ile işitme ve konuşma engelli 19 müştekiden 15'i, ayrıca tarafların avukatları katıldı.

Müşteki ve sanıkların ifadeleri işaret dili tercümanı İpek Akatekin'in aracılığıyla alındı.

Milli Eğitim'den emekli sanık Rahime G, üzerine atılı suçlamaları kabul etmediğini, bu yılın ocak ayında boşandığı eşi Tarık A'nın davanın sanığı olarak arandığını, yaptıkları hakkında da bilgisinin olmadığını söyledi.

DSİ'den emekli olan Tarık A'nın evli oldukları dönemde borçları nedeniyle ağabeyi Fatih G'ye kredi çektirdiğini, ayrıca bu borçlar nedeniyle kendi emekli maaşından kesinti yapıldığını savunan Rahime G, mağdurların zararını karşılayabilecek durumda olmadığını kaydederek beraatini talep etti.

Sanık Samed A, sanık Tarık A'nın işitme engelliler derneklerinde engelllilerle ilgililendiğini, yardımsever biri olarak görüldüğünü, kiralık lüks otomobillerle gezdiğini söyleyerek, işaret dili tercümanı aracılığıyla "Kendisi mafya, biz de onun hizmetlisiymişiz gibi bir hava veriyordu. Etrafındaki insanlara 20 lira, 50 lira gibi paralar veriyordu, bu yüzden de onu zengin sanıyorduk. Biz işitme engelliler diğer insanlar gibi değiliz, algılamalarımız daha farklı. Üzerime atılı suçlamaları kabul etmiyorum. Ben de kredi çekerek sanık Tarık'a verdim, mağdurum ve kendisinden şikayetçi olacağım. Tarık'ın yakalanmasını istiyorum. Mağdurların zararını karşılayacak maddi gücüm yok, beraatimi talep ediyorum" şeklinde savunma yaptı.

Diğer sanıklar da üzerlerine atılı suçlamaları kabul etmeyerek beraatlerini istedi.

Sanık Rahime G'nin ağabeyi Fatih G. de, sanık Tarık A'ya toplam 50 bin lira kredi çektiğini, bu kredinin kendisine maliyetinin 98 bin 600 lirayı bulduğunu, sanığın bugüne kadar hiçbir geri ödeme yapmadığını, kredi taksitlerini kendisinin ödediğini, daha sonra emekli ikramesini çekerek krediyi kapatabildiğini, ablasından ve eniştesinden şikayetçi olduğunu söyledi.

Diğer mağdurlar da sanıklardan şikayetçi olduklarını ve maddi zararlarının karşılanmasını istediklerini belirtti.

Mahkeme heyeti, sanık Tarık A. hakkında yakalama kararının devamına karar vererek duruşmayı erteledi.

-İddianame

Cumhuriyet Savcısı Ali Ertan, mağdurların şikayeti üzerine yürüttüğü soruşturma sonucunda hazırladığı iddanamede, sanık Tarık A'nın ve ona yardım eden diğer sanıklar Rahime G, Samed A, Sami Ö ve Mehmet A'nın, 2009 ile 2011 yılları arasında, sağır ve dilsiz kişilerin algılama yeteneğinin zayıflığından yararlanıp mağdurları kandırarak, paraya ihtiyaçları olduğunu söyleyerek bankalardan toplam 500 bin lira kredi çektirdiklerini ve geri ödemediklerine yer vermişti.

Savcı, sanık Tarık A hakkında 19 mağdura karşı "Kişinin algılama yeteneğinin zayıflığından yararlanmak suretiyle dolandırıcılık" suçundan 38 ile 133 yıl arasında, diğer sanıklar hakkında ise 2 ile 21 yıl arasında değişen hapis cezası verilmesini talep etmişti.

Kaynak: AA