İspanyol Firmadan Eskişehir'e 'Kedi Kumu' Yatırımı

Madencilik alanında uluslararası pazarda önemli bir paya sahip İspanyol bir firma, Türkiye'ye kedi kumu için yaptığı 25 milyon liralık yatırım kapsamında, Eskişehir'in Sivrihisar ilçesindeki fabrikasını hizmete açtı.

Geçtiğimiz yıl Ankara'nın Polatlı ilçesinde madencilik çalışmalarına başlayan firma hayvanseverlerin yakından tanıdığı bir markanın ürününü Sivrihisar'daki fabrikasında üretecek.

Firmanın Yönetim Kurulu Başkanı ve üst düzey yöneticisi De Larrea Garcia-Morato, fabrikanın açılış töreninde yaptığı konuşmada, 1958 yılında İspanya'da kurulan firma hakkında bilgi verdi.

İspanya, Senegal, Fas ve Arjantin'de maden ocaklarının bulunduğunu anlatan Morato, şöyle konuştu:

"Türkiye'ye girişimiz ise Polatlı'daki maden işletmeleriyle oldu. Bu ülkelere ek olarak, Fransa, Hollanda ve İngiltere'de de fabrikalarımız bulunuyor. 100 milyon tonun üzerinde rezervi bulunan maden ocaklarımızdan çıkardığımız hammaddeyle ürettiğimiz 250'den fazla ürünümüzü, farklı markalar altında dünyada 5 kıtada 90'ın üzerinde ülkeye ihraç ediyoruz. Global anlamda 2012 yılını 400 milyon lira ciroyla kapattık. Yüzde 36'lık pazar payıyla Avrupa'da madencilik alanında liderliğimizi sürdürüyoruz. Türkiye'deki maden işletmeleri ve kedi kumu fabrikası için ilk etapta 25 milyon liralık yatırım yaptık. 2016 yılı sonuna kadar yatırım tutarımızı 50 milyon liraya çıkaracağız. Üretimimizin yüzde 20'si Türkiye pazarına, yüzde 80'i ise yurtdışına satılacak. Hedeflediğimiz ülkeler arasında Bulgaristan, Yunanistan, İsrail ve Ortadoğu ülkeleri bulunuyor."

-"Türkiye Pazarı'nda iddialıyız"

Firmanın Türkiye Ülke Müdürü D. Gonzalo Garcia ise Türkiye pazarının öneminden bahsederek, "Gelecek vaat eden ekonomisini ve son yıllarda gösterdiği üstün performansını dikkate aldığımızda Türkiye'de grup olarak, hedeflediğimiz başarıyı yakalayabileceğimize inanıyoruz. Fabrikamız 150 milyon ton kedi kumu üretecek kapasitede. Türkiye'de daha önce üretilmemiş bir ürünü piyasaya sunacağız. Türkiye pazarında iddialıyız, yatırımlarımıza ölçek arttırarak devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Sivrihisar Belediye Başkanı Fikret Arslan da Sivrihisar'ın adaletin timsali Hızır Bey, sevginin timsali Yunus Emre ve nüktenin timsali Nasreddin Hoca'nın memleketi olduğunu belirterek, Fabrika ile Sivrihisar'da işsizliğin ortadan kalkacağını söyledi.

Firmanın Sivrihisar'a yatırım yapmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Arslan, organize sanayide yeni yatırımların yapılması konusunda destek istedi.

Arslan, açılışa katılan İspanya'nın Ankara Büyükelçisi Cristobal Gorzalez-Aller'e de bu açılışla İspanya ile dostluklarının başladığına dikkati çekerek, İspanya'nın bir kenti ile kardeş şehir olma önerisinde bulundu.

Kaynak: AA