Okul Çağındaki Çocuklar Kırmızı Et Tüketmeli

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ümit Gürbüz, 4-6 yaş arasındaki çocukların, fiziki ve zihinsel gelişimlerini tamamlayabilmeleri için günde yaklaşık 100-125 gram kırmızı et tüketmeleri gerektiğini söyledi.


Gürbüz, çocukların büyüme ve gelişiminin en üst seviyeye ulaştığı okul çağında, zihinsel gelişim açısından besin konusunun özel olarak ele alınması gerektiğini ifade etti.


Çocukların fiziki ve zihinsel gelişiminde önemli yer tutan okul çağının, eksik ya da yanlış beslenme nedeniyle gelecek yıllarda ortaya çıkabilecek sağlık sorunlarına zemin oluşturduğunu belirten Gürbüz, çocukların gelişimlerini sağlıklı şekilde tamamlayabilmeleri için eksiksiz beslenme programı uygulanması gerektiğini dile getirdi.

Kırmızı et tüketiminin beslenme programlarında özel yere sahip olduğunu vurgulayan Gürbüz, şunları kaydetti:

"Kırmızı et, içerdiği besin unsurları, protein, demir, mineral maddeler ve B grubu vitaminler açısından oldukça zengin besin kaynağı. Kırmızı et, beslenme açısından olmazsa olmaz bir yere sahip. Bilimsel verilere göre, 4-6 yaş arasındaki çocukların fiziki ve zihinsel gelişimlerini tamamlayabilmeleri için günde 20-25 gram protein tüketmeleri gerekiyor. Bu da yaklaşık 100-125 gram kırmızı ete denk geliyor. Bu oran yaşla birlikte artış gösteriyor. 7-9 yaş arasındaki çocukların günlük protein ihtiyacı 26-38 grama çıkarken, 10-13 yaş aralığı ise 39-60 gram arasında değişiklik gösteriyor. Yani kilogram başına 1 gram protein alınması gerekiyor."

-Çocuklar öğrenme güçlüğü çekiyorsa nedeni yetersiz kırmızı et tüketimi olabilir

Gürbüz, çocukların yeterli seviyede et tüketmemelerinin, zihinsel faaliyetlerinde durgunluğun yanı sıra, kas ve iskelet sisteminin gelişimini de etkilediğini bildirdi.

Kırmızı ette bulunan aminoasitlerin, çocukların sağlıklı gelişimi açısından büyük önem taşıdığını dile getiren Gürbüz, "Etteki proteinlerin en önemli özelliği, insan organizması tarafından sentezlenemeyen ve dışarıdan mutlaka alınması gereken temel aminoasitleri yeterli ve dengeli biçimde ihtiva etmesidir. Bu nedenle, özellikle büyüme döneminde vücudun yapı taşları olarak bilinen et proteinlerinin, et tüketimi yoluyla çocuklar tarafından alınmasında büyük fayda var. Çocuklar öğrenme güçlüğü çekiyorsa nedeni yetersiz kırmızı et tüketimi olabilir. Bu nedenle ebeveynler çocuklarının okuldaki öğrenme ve kavrama hızını yakından takip ederek, beslenmelerinde kırmızı eti eksik etmemeli" diye konuştu.

Kaynak: AA