Müzelik Sobalar Antalya'nın Kültür Başkenti Olmasına Hizmet Edecek

Türkiye'de sadece Antalya'da bulunan Soba Müzesi, açıldığı günden bu yana 17 bin kişi tarafından ziyaret edildi.

Antalya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal Dairesi Başkanlığı tarafından şubat ayında Sobacılar Çarşısı'nda, Türkiye'nin ilk Soba Müzesi kuruldu. Müze danışmanlığını Sunay Akın, tasarımını Hasan Ayhan Doğan, edebiyat çalışmalarını Ahmet Çağan'ın yaptığı 5 katlı müzede, dünya ve Türkiye'nin farklı yerlerinden getirilen 35 soba sergileniyor.

Türkiye'de 1924 yılında Şakir Zümre tarafından üretilen ilk yerli döküm sobanın da sergilendiği müze, açıldığı günden bu yana 17 bin kişi tarafından ziyaret edildi. Müzede Nazım Hikmet, Mevlana, Yaşar Kemal, Cahit Külebi gibi isimlerin ateş ve soba ile ilgili yazı ve şiirleri de yer alıyor.

Antalya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal Dairesi Başkanı Adem Akyürek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sunay Akın danışmanlığında 11 Şubat'ta açılan Soba Müzesi'ni her yaş grubundan ziyaretçinin beğeniyle gezdiğini söyledi.

Müze ile sobayı ebebiyatla buluşturduklarını dile getiren Akyürek, "Müzeyi sadece bir soba olarak ele almıyoruz. Soba bir iletişim aracıydı. Aile içi iletişimin geliştiği, hikayelerin, geleneklerin, yaşanmışların anlatıldığı yerlerdi. Babamız gazetesini okurken, annemiz örgüsünü örerken kestanelerimiz pişerdi. Eski geleneklerimizi burada yansıtmaya çalışıyoruz" dedi.

-Antalya'nın kültür sanat başkenti olması yolunda atılmış adım

Akyürek, müzenin Türkiye'de ilk olduğunu, açıldığı günden bu yana 17 bin kişi tarafından ziyaret edildiğini belirterek, müzenin ilk dört katında dünyanın ve Anadolu'nun değişik dönemleri anlatan 35 sobanın, son katında ise oyuncak sobaların sergilendiğini anlattı.

"Soba Müzesi, Antalya'nın kültür sanat başkenti olması yolunda atılan en önemli adımlardan biridir" diyen Akyürek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kentte ziyaret ve kültür noktaları oluşturmak istiyoruz. Soba Müzesi de bu projelerden biri. Müzelerle kültür birikimini halka sunarak, yerli ve yabancı turistlere hitap etmeyi amaçlıyoruz. Kültür turizmi için gelen yabancılar mutlaka müzeyi ziyaret ediyor. İnsanların sosyal yaşamlarını alışveriş merkezlerinde değil de müzelerde geçirmelerini istiyoruz. Artık dünyada trend bu şekilde. Soba Müzesi'ni önümüzdeki günlerde uluslararası misafirlerin daha fazla ziyaret etmesini bekliyoruz."

Müzeye ağırlıklı olarak yerli turistlerin ve öğrencilerin ilgi gösterdiğine değinen Akyürek, bazı öğretmenlerin öğrencilerine ateşin hikayesi gibi konuları müzede anlattığını kaydetti.

Akyürek, müzeye ilerleyen günlerde yeni sobalar ekleneceğini, farklı ülkelerden soba örneklerini getireceklerini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA