Kırk Kez Ameliyat Olan Gencin Tek Umudu Yüz Nakli

Kırklareli'de, 12 yaşındayken oynadığı av tüfeğinin ateş alması sonucu yüzünden yaralanan ve şimdiye kadar 40 ameliyat geçiren Recep Kaya'nın tek umudu yüz nakli olmak.

Karahamza köyünde, 2004'de babasına ait av tüfeğiyle oyun oynadığı sırada silahın ateş alması sonucu yüzünden yaralanan 21 yaşındaki Kaya, yeni bir yüze kavuşmanın hayalini kuruyor.

Kaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 9 yılda 40 kez yüz ameliyatı olduğunu ancak hala sağlığına kavuşmadığını söyledi.

Türkiye'de gerçekleştirilen yüz nakli operasyonlarının kendisi için umut ışığı olduğunu belirten Kaya, bir an önce yüz nakli olarak sağlığına kavuşmak istediğini belirtti.

Yüzünün tanınmayacak durumda olması nedeniyle bazen toplumdan kaçtığını ifade eden Kaya, şöyle devam etti:

"2004 yılının aralık ayında kuzenlerimle, babama ait av tüfeği ile evin içerisinde oyun oynuyorduk. Tüfeğin ateş alması sonucu saçmalar yüzümü isabet etti. Çevredekiler beni Kırklareli Devlet Hastanesine götürmüşler. İlk müdahalenin ardından Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesine sevk edilmişim. Orada belirli zamanlarda 40 kez yüz ameliyatı oldum ancak halen yüzüm normale dönmedi."

Kaya, geçen yıl Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan'ın yaptığı yüz naklinin haberlerini gazete ve televizyonlardan gördüğünü, umutlandığını ve hastaneye müracaat ettiğini belirtti.

Hastanede 3 ay tedavi gördüğünü ve beklemeye başladığını anlatan Kaya, şunları anlattı:

"Dün, Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan'ın ekibinden arandım ve yüz nakli için bekleniyorsunuz haberini alarak ambulansla yola çıktım. İstanbul yakınlarında yeniden bir telefon geldi. Telefonda 'Yüz naklinde bir sorun çıktı' denildi. Geri döndük. Çok üzüldüm. Umudumuz sonuna kadar devam edecek. Tek hayalim yüz nakli ile sağlıma kavuşarak evlenmek ve çoluk çocuk sahibi olmak. Sağlığıma kavuştuğumda zaten hepsi olacak. Önce sağlık diyorum."

-"Yüzünün düzelmesini istiyoruz"

Anne Mümine Kaya'nın 2007'de kanser nedeniyle hayatını kaybetmesi üzerine Recep Kaya'nın bakımını üstlenen halası Elliye Peközer ise yeğeninin sağlığına kavuşmasını istediğini söyledi.

Yeğeninin bir yuva kurmasını umut ettiğini dile getiren Peközer, "Babası köyde çobanlık yaparak geçimini sağlıyor. Maddi durumu pek iyi değil. Devletimiz, milletimiz sağ olsun. Herkes bizimle iyi ilgileniyor. İyi günleri bekliyoruz. Kaderde ne varsa o olacak" şeklinde konuştu.

Kaynak: AA