Gap Organik Tarım Küme Projesi Eğitim Semineri Yapıldı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü koordinasyonunda ‘GAP Organik Tarım Küme Projesi’ konulu eğitim semineri düzenlendi.

Gap Organik Tarım Küme Projesi Eğitim Semineri Yapıldı
Aleaddin Yavaşça Kültür Merkezi Toplantı Salonu’ndaki programa; Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Songül Kadıoğlu, daire amir ve müdürleri ile çiftçiler ve GAP İdaresinden gelen yetkililer katıldı.

GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ilgili kurum ve kuruluşlar ile işbirliği içerisinde yürütmekte olduğu ‘GAP Organik Tarım Küme Projesi’ faaliyetleri kapsamında organik tarım konusunda farkındalık oluşturmak ve organik tarımın bölge sathında yaygınlaştırılmasına katkı sağlamak amacı eğitim verildi.

‘GAP Organik Tarım Küme Projesi’ konulu toplantıda konuşma yapan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Songül Kadıoğlu, organik tarımın önemli olduğunu belirterek, “Tarımda kimyasal girdilerin yoğun kullanılmasından kısa bir süre sonra bazı kimyasalların korkunç yan etkileri fark edilmiştir. Bunlara karşı değişik çareler aranıyor. İlaç ve gübrelerin güvenirliliğini arttırmak, daha çevreci ilaçlar kullanmak, doğal preparatlar geliştirmek, kültür, teknik konularına ağırlık vermek ve alternatif ürünlerini geliştirmek bu arayışların bazılarıdır. Ülkemizde tüketiciye güvenilir, kaliteli ürün sunmak üzere organik ürün ve girdilerin üretiminin gelişmesini bağlamak için gerekli tedbirlerin alınmasına ilişkin usul ve esasları belirlemek amacıyla 5262 sayılı organik tarım kanunu çıkarılmıştır” diye konuştu.

Kadıoğlu, açıklamalarını şöyle sürdürü:
“Organik tarım, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de her geçen gün önemi artarak devan eden ‘Ekonojik Tarım ve Biyolojik Tarım’ kelimeleriyle aynı anlamda kullanılan alternatif üretim metodudur. Kimyasallardan kaynaklanan çevre ve sağlığa dair sorunların anlaşılmasından sonra organik tarıma yönelim artmıştır. Öyle ki bugün büyükşehirlerde organik tarım ürünlere duyulan talep nedeniyle sadece organik ürün satılan semt pazarları kurulmaktadır. Valiliğimiz ilimizde organik tarımın yaygınlaştırılması için maddi ve manevi destekleri personelimizin motivasyonun arttırmaktadır. Ziraat Odası’nın organik zeytin üreticileri birliğinin, diğer sivil toplum kuruluşların konuya gösterdikleri yüksek hassasiyet ve ortak çalışma azmi olmasaydı geçen hafta ilimizde 12 bin 500 dekar alanda organik tarım yapan 137 üreticimize 423 bin TL organik tarım desteği ödenir miydi?”
Daha sonra Organik tarım nedir, nasıl uygulanır, hangi kriterler gerekli konularında üreticilere geniş kapsamlı eğitim verildi.

Kaynak: İHA