Ekonomi Bakanı Çağlayan Açıklaması

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Gümrük Birliği anlaşmasının mevcut haliyle Türkiye'nin aleyhine işlediğini belirterek, "Gümrük Birliği anlaşması bu şekilde devam edecekse, Avrupa bu konuda bir ilerleme, bir samimiyet göstermeyecekse, o zaman oturup biz de AB ile Gümrük Birliği yerine STA yapalım" dedi.

Çağlayan, Marriott Otel'de Danimarka Ticaret ve Avrupa İşleri Bakanı Nick Haekkerup ile görüştü. Görüntü alınmasına izin verilmesinin ardından görüşme, basına kapalı devam etti.

Konuk bakan ile Çağlayan, daha sonra iki ülke arasında Ekonomik ve Ticari Ortaklık Komisyonu toplantısına katıldı.

Çağlayan, burada yaptığı konuşmada, Danimarka ile Türkiye arasındaki ilişkilerin 250 yıl öncesine dayandığını ve temelinde de ticaretin olduğunu söyledi.

1756 yılında Osmanlı İmparatorluğu ile Danimarka Krallığı arasında dostluk ve ticaret anlaşması imzalandığını hatırlatan Çağlayan, dolayısıyla iki ülke arasındaki ilişkilerin temelinin 250 yıl önce atıldığını ifade etti.

Danimarka'nın, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne tam üyeliği için verdiği destek için teşekkür eden Çağlayan, iki ülke arasında önemli köprülerin olduğunu bildirdi. Çağlayan, Danimarka'da yaşayan 65 bin Türk vatandaşının, bunların en başında geldiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Bu 65 bin vatandaşımız gerek sosyal gerek ekonomik anlamda önemli bir köprü oluşturuyor. Danimarka'nın bir özelliğini iyi biliyoruz. Sizler dünyanın en mutlu insanlarısınız ve en mutlu ülkesisiniz. Birleşmiş Milletler tarafından yayınlanan Dünya Mutluluk Raporu'nda Danimarka, 2012'de olduğu gibi 2013'te de yine en mutlu ülke seçildi. Bu anlamda sizi tebrik ediyoruz. Mutluluğun bulaşıcı olduğunu biliyoruz. Ümit ediyoruz, karşılıklı ticarette aynı etkileşim olacaktır."

-"Demokratikleşme paketi ümit ediyorum ki herkesi mutlu edecek"

AK Parti Hükümetlerinin de son 10 yılda Türkiye'de insanların mutluluğu için önemli çalışmalar yaptığını vurgulayan Çağlayan, 10 yıl önce konuşulması adeta tabu olan konuların, bugün artık konuşulduğunu söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanacak demokratikleşme paketinin de önemini vurgulayan Çağlayan, "Ümit ediyorum ki bu ülkenin asli varlıkları olan tüm etnik grupları ve tüm inanç gruplarını mutlu edecektir" dedi.

-"Güçlerimizi birlikte değerlendirelim"

Türkiye'nin coğrafi açıdan önemli bir konuma sahip olduğuna dikkati çeken Çağlayan, şöyle devam etti:

"Şimdi Danimarka ve Türkiye arasında sadece ticaret yapmak yeterli değil, biz üçüncü ülkelerde birlikte iş yapmak istiyoruz ve biz size 'Gelin avantajlarımızı birlikte değerlendirelim' diyoruz. Son derece güçlü olduğumuz pazarlardaki güçlerimizi birlikte değerlendirelim istiyoruz. Türk ve Danimarka iş dünyasının şu anda toplam ticaret hacmi 1,7 milyar dolar. İki ülkenin dış ticaret kapasitesi 600 milyar doların üzerinde. Dolayısıyla 1,7 milyar dolarlık ticaret, aramızdaki dostluğu yansıtmaktan uzak bir rakam. Başbakanlarımızın aldığı karar çerçevesinde 2015'e kadar bunu 5 milyar dolara çıkaracağız.

Bu arada ticaretimiz artarken, yatırımlarımızın da karşılıklı gelişmesini arzu ediyorum. Dünyanın en iddialı yatırım teşvik sistemini hazırladık. Bu anlamda Danimarkalı kardeşlerimizin, iş dünyasının, Türkiye'nin yatırım teşvik sistemini en işi şekilde incelemelerini kesinlikle tavsiye ediyorum. Eğer kazanmak istiyorsanız, eğer Avrupa ekonomisindeki gerilemeden etkilenmemek istiyorsanız, Türkiye ile, yeni yatırım teşvik sistemimizle tanışmanızı tavsiye ediyorum."

-250 milyar dolarlık yatırım

Bakan Çağlayan, iki ülke arasında gemi inşaası, yeşil enerji, yenilenebilir enerji, gıda ve mühendislik alanlarında Türk firmalarının, Danimarkalı muhattaplarıyla iş birliği yapmaya hazır olduğunu söyledi.

Türkiye'nin önümüzdeki 10 yılda önemli yatırımlar yapacağının altını çizen Çağlayan, "Önümüzdeki 10 yılda enerji alanında 130 milyar dolarlık, ulaştırma alanında 110 milyar dolarlık, altyapı için de 10 milyar dolarlık yatırım yapacağız. Yani toplamda sadece bu üç alanda 250 milyar dolarlık yatırım yapacağız. Bu yatırım pastası, gerek ulusal gerekse de uluslar arası firmaları bekliyor" diye konuştu.

-"Gümrük Birliği anlaşması Türkiye'nin aleyhine işlemektedir"

Danimarka'dan AB'ye tam üyelik konusunda da destek isteyen Çağlayan, sözlerini şöyle tamamladı:

"Adeta bir insan hakları ihlali olan, bir ticari engel olan vize konusunun çözümü konusunda desteklerinizi beklediğimizi ifade etmek istiyorum. Kolaylıklara teşekkür ediyoruz ancak bizim nihai amacımız kolaylık değil. Nasıl bir Danimarkalı, bir Alman, bir İngiliz, ülkeme nasıl vizesiz giriyorsa, benim ülkemin insanının da aynı şekilde hiçbir vize engeliyle karşılaşmamasını istiyoruz. Sizden bu konuda, Türkiye'ye karşı yapılan bu haksız uygulamanın kaldırılması için desteklerinizi istiyoruz.

Serbest Ticaret Anlaşması konusunda, 18 yıldır Gümrük Birliği anlaşmasının tarafı ya tek örneği Türkiye. AB'nin yapmış olduğu maalesef iki yüzlü tutumundan vazgeçmesi konusunda sizlerin desteğine ihtiyacımızın olduğunu tekrar basının önünde ifade etmek istiyorum. Çünkü Türkiye'nin, STA'ların dışında bırakılması bir haksız rekabet unsuru olarak karşımıza çıkıyor. Şu anda Türkiye'nin AB ile gelmiş olduğu Gümrük Birliği süreci, artık Türkiye'nin aleyhine işlemeye başlamıştır. Çünkü Gümrük Birliği anlaşması ne bize AB'ye tam üyelik konusunda destek veriyor ne de malların serbest dolaşımının söz konusu olduğu bir ortamda malın sahibine vize engeli getirirken bir taraftan da kotalarla Türk ürünlerinin serbest dolaşım hakkı da elinden alınıyor. AB, diğer ülkelerle müzakere yaparken maalesef Türkiye'yi masaya oturtmuyor ve 'STA da Türkiye de taraftır' demiyor. Değerli dostum, böyle bir Gümrük Birliği anlaşması Türkiye'nin aleyhine işlemektedir. Gümrük Birliği anlaşması bu şekilde devam edecekse, Avrupa bu konuda bir ilerleme, bir samimiyet göstermeyecekse, o zaman oturup biz de AB ile Gümrük Birliği yerine STA yapalım. Yine de biz, bize konulan her türlü siyasi engele rağmen tam üyelik konusundaki hedeflerimizin devam ettiğini sizlerle paylaşmak istiyorum."

-"Türk iş adamlarına vize uygulaması kolaylaştıracak bir program üzerinde çalışıyoruz"

Danimarka Ticaret ve Avrupa İşleri Bakanı Nick Haekkerup da bugünkü toplantının ardından Türkiye ile Danimarka arasındaki ilişkilerin daha da gelişeceğini söyledi.

Türkiye ile Danimarka arasındaki ilişkinin sağlam temellere dayandığını belirten Haekkerup, Türkiye'nin AB'ye tam üyeliğini desteklediklerini, bu konudaki müzakerelerin hız kazandığını ifade etti.

Haekkerup, Danimarka'da yaşayan 65 binden fazla Türk vatandaşının, iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesinde önemli rol oynadığını belirterek, Danimarkalılar'ın da Türkiye'ye yoğun bir ilgi duyduğunu kaydetti.

İki ülke arasındaki gerek ticaretin gerekse de yatırımların artması gerektiğini ve bunun için çalışacaklarını anlatan Haekkerup, sağlık, gıda, mimari, mühendislik gibi alanlarda Türkiye'deki talep ile Danimarka'daki uzmanlığı birleştirebileceklerini bildirdi.

Çağlayan'ın destek istediği vize konusunda da Haekkerup, "Danimarka'da şu günlerde 'kırmızı halı programı' dediğimiz, Türk iş adamlarına vize uygulaması kolaylaştıracak bir program üzerinde çalışıyoruz. Bu aslında Türk iş adamları için de bir davettir" dedi.

-"Bugün bir taşla 2-3 kuş vurduk"

Konuşmaların ardından Çağlayan ile konuk Bakan, JETCO anlaşmasını imzaladı.

Çağlayan, imza töreninde anlaşma ile iki ülke arasındaki ticareti daha fazla artıracak mekanizmanın resmi olarak oluşturulduğunu söyledi.

"Bugün bir taşla 2-3 kuş vurduk" diyen Çağlayan, bir taraftan önemli konuların konuşulduğunu bir taraftan anlaşmanın imzalandığını bir taraftan da iki ülkenin iş adamlarını dinlediklerini ifade etti.

Çağlayan, "Ümit ediyorum ki bugün attığmız tohumlar, çok kısa sürede meyvelerini verecektir ve bu meyveleri birlikte yiyeceğiz. Her iki taraf ta bu işten kazançlı çıkacak" diye konuştu.

Haekkerup da Türk iş adamlarını Danimarka'ya davet etti. Haekkerup, iki ülke arasındaki iş hacminin artmasına engel olacak tüm unsurların ortadan kaldırılması için ellerinden geleni yapacaklarını da sözlerine ekledi.

Kaynak: AA