Ak Partili Sait De 'Çöp' Tartışmasına Girdi

İzmir'in çöp tesisi krizi, AK Parti İzmir Milletvekili İlknur Denizli ile İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun arasında polemiğe neden olurken, bir açıklama da Milletvekili Rıfat Sait’ten geldi.

Ak Partili Sait De 'Çöp' Tartışmasına Girdi
Sait, "İzmir'in çöp sorunu 11 yıldır neden çözülmedi, onu sormak lazım" dedi.

Kordon'daki SGK Misafirhanesi'nde Almanya Darmstadt Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Süleyman Özcan Erdikler ve İzmir Büyükşehir Belediyesi AK Parti Grup Başkanvekili Yusuf Kenan Çakar ile birlikte basın açıklaması yapan Sait, Başkan Aziz Kocaoğlu’na yüklendi.

Sait, “Bunu sorun haline getirenleri konuşmamız gerekiyor. 11 yıldır niye çözülmediğine bakmamız lazım. Bunu sormak istiyorum. Bilinmeyen bir sistem değil. Harmandalı mı başka bir yer mi diye düşüneceğimize tekniğini ortaya koymamız lazım. Kavga ile gürültü ile İzmir’e gündem oluşturmak yanlış. Kenti strese sokmanın anlamı yok. Çözüm getirmeniz gerekiyor. Çok kaba kelimelerle arkadaşlarımıza yaklaşıyor. Bunlarla uğraşmasın da çözüm getirsinler. CHP’li belediyeler yapamadıklarını anlatmak yerine örtbas etmeye çalışıyorlar. Milletvekilimizi çirkin sözlerle eleştiriyor. Sadece çöp değil kentin trafik sorunu da var. Buca’dan buraya gelirken bir saati yakın sürede geldim. Nedense bir anda yolların kazılmaya başlandı. İnsanlar bunu anlıyor. Yağmurlar gelecek, yollarda kazı çalışmaları var. Bunları bu zamana kadar yapmayanlar seçim döneminde harekete geçtiler” dedi.

"DÜNYADA ÇÖP GÖMME KALMADI"
Almanya Darmstadt Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Süleyman Özcan Erdikler ise, Almanya'da 30 yıldır uygulanan "piroliz" adlı sistemi anlattı, "Atıklar tesise getirildiğinde evvela ayrıştırılıyor. İçindeki cam, kapak, kağıt gibi malzemeler ayrılıyor. Sonrasındaki geriye kalan atıklar sistem içinde terletilmeye tabi tutuluyor. Bunlar sebze, meyve, gıda ve hayvansal ürünler oluyor. Tam 450 derece sıcaklığı görünce nem ve buharı alınıyor. İçindeki yağ alınıyor. Yine yüksek ısı ile çalışmalar yapılıyor. İzmir’in toplam atıklarından bir yılda 928 bin megavat elektrik üretilebilir. Bu elektrik enerjisini hanelere böldüğünüzde 380 bin haneye ulaşıyoruz. Bir yıllık elektrik ihtiyacını atıkların bertarafından gideriyoruz. Bu da 1 milyon 200 bin vatandaşımızın elektrik ihtiyacını karşılamak demektir. Artık çöplerin gömülmesi diye bir sistem kalmamıştır” diye konuştu.

Erdikler, konuyla ilgili olarak temsilcisi olduğu şirket adına İzmir Büyükşehir Belediyesi ile görüştüğünü fakat bir cevap alamadığını söyledi.

Erdikler, “Defalarca görüşmem oldu. Büyükşehir Belediyesi’ne Avrupa’dan günde 10 tane şirket gidiyor. Uzun yıllardır Avrupa’da kullanılan yöntemler var. Belediyeye sunduğum tesis en modern tesis olmakla kalmayıp, en yüksek derecede elektrik üreten, başka hiçbir rakibi olmayan bir yapıda bulunuyor. Kesinlikle ve kesinlikle Viyana’daki tesisi de bizim Avrupa’dan şirket kurmuştur. Viyana’daki tesis dağ başında değil şehrin içinde üçüncü tesistir. Etrafı kirletmez. Kendi evimin Almanya Berlin’de 300 metre yakınında bulunan atık bertaraf tesisi olduğunu sonradan öğrendim. Günlük bin ton atık bertaraf tesisi işleyen tesisin maliyeti 170 milyon euro’dur. Bu sistemi sıfır maliyetle kurmak istiyoruz. Sistem kendisini 4-5 yılda amorti ediyor” dedi.

"KOCAOĞLU GERİLİMDEN BESLENİYOR"
Toplantıda konuşan AK Parti Grup Başkanvekili Yusuf Kenan Çakar da, Başkan Kocaoğlu’nun gerilim politikalarından beslendiğini iddia etti. Çakar, “İzmir’deki çöp sorununa bakışımız bir taraftan bilimsel, diğer taraftan sosyolojik, ekonomik ve siyasal olmak zorunda. Biz Kocaoğlu’na ‘kenttin tek bir tarafta yapılacak bertaraf tesisi ile mümkün ve ekonomik değil’ dedik. Kınık’ın çöpünü Karşıyaka’ya getirmek akıllıca bir iş mi? Beydağ, Kiraz, Ödemiş’in çöplerini buraya getirmenin neresi mantıklı. Bunu İzmir’de kime sorsak doğru olmayacağını söyler. Bu işlerle ilgilenmeyen vatandaş bile konuşur. İzmir’in çöplerini Kuzey ve Güney akslarda yapılacak tesislerle bertaraf edin önerisini getirdik. Bir de Yarımada’ya yapılmalıdır. Yani çöpün olduğu yere yakın alanlarda sistemler kurulmalıdır. Çöpler 100 kilometreden daha fazla çöp taşınacak. Hem Harmandalı hem de yeni tesis Karşıyaka, Çiğli’yi rahatsız ediyor. Kocaoğlu’nun hangi yöntemi belirleyeceğini biz de bilmiyoruz. Kamuoyu bilmiyor. Yeri konusunda tartışmalar ayrı bir şey sistemi kamuoyu ile paylaşsın. Bu sistemin ne olduğunu, bilimsel olarak zararlı mı bunu anlatmalıdır. Sayın Kocaoğlu ve ekibi İzmir’de çöp konusunu çözmek istemiyor. Başkan ve ekibi İzmir’de seçim kazanmak istiyor. Onun çöp ya da trafik gibi bir sorunu yok. Onun seçim kazanmak gibi bir sorunu var." diye konuştu.

Kaynak: İHA